Klimaat

De buxusmot is berucht, maar de buxushaag overleeft het wel

Deze zomer ook last gehad van de buxusmot die bij jou in de tuin de buxus heeft kaalgevreten? De kans is groot dat de buxus volgend voorjaar gewoon weer uitloopt!

Door Vlinderfotograaf Emilio

De Buxusmot is één van de beruchtere vlindersoorten in Nederland. En dat niet zo zeer door de spinsels die de rupsen maken en waarmee zij bladeren van de buxus aan elkaar spinnen, om zichzelf te beschermen tegen predatoren, maar vooral om het kaalvreten van deze haagplant. Wat veel mensen niet weten, is dat, zodra de rupsen gaan verpoppen, een gezonde buxus zich in de meeste gevallen weet te herstellen.

De van oorsprong uit Oost-Azië afkomstige nachtvlinder bezit witte vleugels, met een dikke, donkerbruine rand. Minder algemeen voorkomend – en derhalve minder bekend – is de donkere variant die, op de witte stip die zich op de voorvleugels van de vlinder bevindt na, helemaal donkerbruin van kleur is.

Voor Sallandse begrippen was het een topjaar voor de Buxusmot. Ik heb dit vlinderseizoen liefst 24 exemplaren geteld. Op de foto staat een Buxusmot, die ik heb gered van verdrinking. Je kunt hem als vlinder waarnemen van eind april tot juli en tussen augustus en september in twee generaties.

De Sallandse Vlinderfotograaf maakt deze rubriek voor Salland Zoemt.

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten