Klimaat

Arjen Uijtewaal van Welsum Duurzaam laat zien hoe eenvoudig verduurzamen is

Arjen Uijtewaal is voorzitter van Welsum Duurzaam. Hij stelde zichzelf als voorbeeld van hoe je je huis eigenlijk best simpel een stuk duurzamer kunt maken. “Mensen waren enthousiast toen ik dat liet zien in het dorpshuis bij ons in Welsum. Met name het laagdrempelige en de eenvoud ervan spraken mensen aan. Inmiddels heb ik verscheidene buurtbewoners tot aanschaf van zonnepanelen kunnen overhalen!”

Welsum Duurzaam is druk bezig met het verder doorvoeren van de postcoderoos-regeling en het opzetten van een coöperatie hiervoor. De postcoderoos is een regeling waarbij je met een buurt – een postcodegebied – gezamenlijk zonnepanelen koopt en niet persé op je eigen huis hoeft te leggen, maar ook op bijvoorbeeld een groot dak van school, schuur en bedrijf. In Welsum brengen ze dat initiatief onder in een coöperatie.

Voorbeeld
Uijtewaal ‘vrolijkte’ de bijeenkomst een beetje op door zichzelf en zijn vrouw Christa en hun woning aan het Reepad in Welsum als voorbeeld te nemen. Want dat werkt vaak heel aanstekelijk. Een kleine groep mensen neemt zonnepanelen omdat dat goed is voor het klimaat, een iets grotere groep doet het omdat je er financieel beter van wordt, maar verreweg de meesten maken de stap omdat de buren het ook deden.

Rendement
Arjen Uijtewaal ging over op zonnepanelen “vanwege het rendement. Het is zonde je geld op bank te zetten als je er via energieopwekking zeven tot acht procent gegarandeerd rendement van hebt. Dat is ook en stuk veiliger dan beleggen! En uiteindelijk gaan je vaste lasten ook structureel omlaag. Ik had een energierekening van een kleine 1500 euro per jaar. Nu nog maar 665 euro! En dat met een investering van 5300 euro. Binnen acht jaar is dat terugverdiend.”

Veel meer elektrisch
“Als je dan toch panelen koopt, denk dan ook goed na over wat je allemaal op elektrisch kunt doen”, is het devies van Uijtewaal. “Ik heb een bosmaaier op accu nu, en een automower als grasmaaier. Is meteen ook veel gezonder voor jezelf omdat je niet in de uitlaatgassen loopt te werken en het is veel geluidarmer.”

Koken doen ze thuis nog wel op gas, maar dat is een kwestie van tijd. “En de nieuw te bouwen studio zal volledig milieu-vriendelijke voorzieningen krijgen. Verwarming, warm-watervoorziening, ventilatie, verlichting zal volledig elektrisch worden uitgevoerd, compleet ‘van het gas af’”

 

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten