Wat er aan E-nummers in je eten zit

Interessant? Deel het artikel

e nummers

Homeopathie, werkt dat wel? E-nummers, zijn die gevaarlijk? Wetenschappers buitelen over elkaar bij dat soort vragen. De Vereniging tegen Kwakzalverij gruwelt van de discussie. Maar half Nederland gebruikt homeopathische middelen. Het boek Wat zit er in uw eten? is in ons land sinds 2007 350.000 keer over de toonbank gegaan.

E-nummers
Bouillon Uitgeverij heeft een herziene versie uitgegeven van Wat zit er in uw eten? Niet om enigszins tegemoet te komen aan de twijfelaars. Helemaal niet. Maar er zijn sinds het eerste boekje dat 10 jaar geleden verscheen alweer 36 E-nummers verboden die dat eerst niet waren! E-nummers zijn codes voor stoffen die de Unilevers van deze wereld aan ons eten toevoegen. Ze geven een zonnegele (E110) kleur aan snoepjes, een roze kleur (E250) aan vlees, maken de halvarine beter smeerbaar terwijl het toch aan je mes blijft zitten, geven suikerwater een vruchtensmaak en zorgen dat eten langer houdbaar blijft.

Onzorgvuldige onderzoeken
Het Voedingscentrum zegt dat de E-nummers veilig zijn en dat sommige mensen daar onterecht actie tegen voeren: “Deze verhalen zijn vaak gebaseerd op verkeerde conclusies en onzorgvuldige onderzoeken.” Foodwatch, een actiegroep voor veilig eten, vindt dat je alles zonder veiligheidsbewijs moet verbieden. Een beetje volgens de norm ‘bij twijfel niet inhalen’. Maar dat inhalen heeft gevolgen op korte termijn. De gevolgen van het eten van E-nummers zijn een kwestie van lange termijn en dus ver van mijn bed.

Onnodige bangmakerij?
Zelf heb ik niet zoveel vertrouwen in het Voedingscentrum (dat in 2006 Aviko de Jaarprijs voor nieuwe en gezondere producten gaf, omdat die patat 33% minder vet opnam tijdens het bakken) en de voedingsindustrie geloof ik ook niet op hun blauwe ogen. Als ik de schappen van de supermarkt langs struin, heb ik meer het idee dat er een wedstrijd ‘ongezond eten aan de man brengen’ gaande is dan dat er verantwoording nemende voedselproducenten zich zorgen maken over onze gezondheid. Bouillon wijdt aan deze schimmige omgeving aandacht in het voorwoord: “Wetenschappers noemen het boekje onnodige bangmakerij. Dat standpunt is bedenkelijk als je weet dat onderzoeken meestal betaald zijn door de voedingsindustrie. […] In deze compleet herziene versie van de oorspronkelijke uitgave uit 2007, kun je zien dat inmiddels veel additieven verboden zijn. En dat is raar, want tien jaar geleden waren ze toch veilig?”

Wat zit er in uw eten?
In Wat zit er in uw eten? staan de E-nummers opgesomd met een uitleg en wat ze in het menselijk lichaam kunnen veroorzaken. De E-nummers zijn aangegeven in groen, oranje en rood. Producten met rode E-nummers zou je niet moeten willen kopen. Zelf ga ik het liefst nog een stapje verder. Waarom moet er van alles toegevoegd worden aan mijn eten? Ik koop liever de producten zoals ze puur van het land komen en koop liefst niks in pakjes. Moeilijk? Ik vertaal de producten die ik koop heel vaak in suikerklontjes. Op die manier is een appel veel lekkerder dan een stuk Mars. Er is ook een herziene app waarmee je offline in de supermarkt gelijk alles te weten kunt komen over E-nummers

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.