Gezondheid

Wandelend met Sjaak een rondje Zalk doen

Wij zien die trekker met cyclomaaier daarginds ook wel staan. Maar voor ons staat die combinatie daar gewoon. Als je met Sjaak Bruggeman op stap gaat krijg je te horen dat de boer na het melken een vrachtje gras bij elkaar maait voor zijn koeien in de loopstal. ’t Is zoals een bekend filosoof zei: je snapt het pas als je het ziet. En daarom gaan we iedere week een keer met Sjaak op pad.

Door Sjaak Bruggeman

Honderd spreeuwen zitten op het draad naast de hoogspanningsmast en daaronder staat als een standbeeld op het kale maisveld een spierwitte grote zilverreiger.

Ik loop de IJsseldijk op en langs het pad staat het bord ‘Welkom in de Vreuderijkerwaard’ Iets verderop ligt tegen de dijk een schoolbord klaar met daarop een fraai getekend ijsje en ook de tekst ‘Vers schepijs’. Het ligt klaar om bij de eerste hoogwatergolf weg te drijven.

Beneden langs de nieuw gegraven twee kilometer lange nevengeul is het een komen en gaan van trekkende vogels en duizenden ganzen. Heen en weer, heen en weer, de hele dag door. Straks bij hoog water is deze geul een extra bescherming voor Zwolle en Kampen doordat het vele water richting IJsselmeer nu beter afgevoerd kan worden.

Tussen de nevengeul en de IJssel grazen zo’n 40 Herefords runderen. Deze mooie roodgekleurde beesten zijn makkelijk te herkennen aan de witte kop en nekstreep. En kijk daarachter, aan de overkant ligt het prachtige dorp Zalk. Het dorp kent vele mooie plekjes zoals de historische kern met de oude Romaanse kerk en kerkplein. Ook de stokoude korenmolen is een lust voor het oog.

Maar eens even kijken dan. Hier bij het theehuisje ligt het Zalker veer. Het is 10 uur en dus gaat-ie varen. “Retourtje Zalk asjeblieft”

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten