Gezondheid

Wandelen met Sjaak is een opkikkertje in deze barre tijden

‘t Wel een beetje koud als we met Sjaak Bruggeman op pad gaan, maar het is de moeite waard. Want Sjaak heft er verstand van en ziet dat verschillende gasten terugkeren naar hun broedgebied.

Door Sjaak Bruggeman

Onderweg word ik verrast door een foeragerend vrouwtje blauwe kiekendief. Zij is onderweg vanuit Zuid Europa naar het broedgebied in het noorden. Sierlijk vliegend zoekt ze de bodem af naar wat eetbaars.

En kijk, iets verderop komt een spannetje patrijzen uit de ruigte langs de sloot. Wauw, dat is pas zeldzaam! Dat is pas mooi! Er zijn teveel jaren dat ik deze Rode Lijstsoort niet zie. Goed gecamoufleerd met een bruin en grijs gestreept jasje en oranjebruine koppie gaan deze pareltjes van ons boerenlandschap op zoek naar voedsel in het groene gras. Mooi man!

Zo en nu snel een uurtje doorlopen. Kijk, de bosmieren zijn massaal naar boven gekomen met deze temperaturen. Genoeg werk aan de winkel voor de werkmieren. Het nest kan wel een opknapbeurt gebruiken. Zie daar is de eerste hommel al weer te zien. Brommend zoekt ie de bodem af. En hoor de havik eens kekkeren. Ook hier wordt het nest alweer opgeknapt. Op de plas zit een paartje grauwe ganzen. Het nest van vorig jaar is gepredeerd. Weinig kans dat het nu wel goed gaat. Met regelmatig wandelaars in deze buurt moet het nest te vaak worden verlaten. Predatoren weten dan wel raad met de eieren.

He, ik ben alweer bij de fiets. Dat was best een leuke wandeling. Maar de opkikker van de dag waren toch die zeldzame patrijzen. Wah mooi!

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten