Van ’t Natuurlijk Huus: Huisapotheek

Interessant? Deel het artikel

kamille natuurlijk huus eigen foto

Met een natuurlijke manier van leven kun je vandaag al beginnen. Maar hoe dan? Agnes Heethaar van ’t Natuurlijk Huus in Raalte is ervaringsdeskundige en geeft iedere week een voorbeeld. Deze week gaat het over je eigen natuurlijke huisapotheek.

Door Agnes Heethaar

Toen onze kinderen nog klein waren, vertelde onze huisarts eens, dat de huidige ouders nog zo weinig weten hoe ze kleine ongemakken bij kinderen kunnen verhelpen. We zijn die kennis kwijtgeraakt. We kunnen gemakkelijk naar een huisarts, medicijnen zijn voorradig en vaak rekenen we af met oude gewoontes die we niet meer modern vinden.

Toch kan het heel handig zijn als je zelf je ongemakken gemakkelijk met eigen middeltjes kunt verhelpen. Bij ’t Natuurlijk Huus zijn we ons er weer in gaan verdiepen, na onze reis naar Nepal. Mensen leven daar in en met de natuur. Ze gaan niet alleen de natuur in voor hun eten, maar ook voor het vinden van geneeskrachtige kruiden en andere middeltjes. Inmiddels verzamelen we elk jaar onze kruiden uit de natuur. We bewaren ze in mooie blikken of potjes en kunnen het gebruiken wanneer we het nodig hebben.

Onze huisapotheek bestaat uit een hele reeks middelen, die we niet alleen inzetten als er een kwaal is, maar ook om kwalen te voorkomen. Zo gebruiken we brandnetel voor het zuiveren van het bloed en om ons lichaam van veel mineralen te voorzien. Kamille is verzachtend voor de slijmvliezen. Dat gebruiken we bij maag- of darmklachten. Salie is heel geschikt om je keel mee te gorgelen bij een opkomende verkoudheid. Het werkt ook goed bij aften. Tijm gebruiken we bij vastzittende hoest en maken er dan een lekker warm drankje van. Gekneusd weegbreeblad gebruiken we bij insectenbeten. En gekneusd blad van de hondsdraf gebruiken we als we gestoken zijn door een brandnetel. Lavendel wordt gedroogd en in zakjes onder het hoofdkussen gelegd. Het ontspant lekker bij het inslapen. Ook citroenmelisse ontspant lekker. Vaak maken we een thee van kruiden voor het slapen, voor activering in de ochtend of voor een goede weerstand. Echinacea, en goudsbloem hebben een plek in de weerstandsthee. Viooltjes maken je vrolijk, evenals St. Janskruid. Dus we maken ook een thee mix waar je vrolijk van wordt. Bij verbranding kunnen we gebruik maken van onze Aloë Veraplant. Het sap uit de bladeren is als een gelei die je gemakkelijk op je huid kunt aanbrengen. En de wratjes bij kinderen, stip je een aantal dagen achtereen aan met het gele sap uit de stengels van de Stinkende Gouwe. De wratjes verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Elk jaar leren we nog bij. Er zijn veel mooie boeken daarover verschenen. Een heel leuk en praktisch boek is bijvoorbeeld “Plant als medicijn” van Leoniek Boontje.

Het is ons heel veel waard om te werken aan onze gezondheid. Het zorgt ervoor dat we veel energie hebben en de dingen in ons leven kunnen doen, die we graag willen doen. Voorkomen is beter dan genezen. Een oude wijsheid die wel weer eens heel modern kan worden.

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.