Gezondheid

TopoGPX navigeert je via de smartphone over de mooiste wandelpaden

Wandelen en fietsen op onbekend terrein wordt steeds makkelijker. Fietsknooppunten en wandelpadennetwerken ondersteunen je. Maar in vergelijking met navigatiesystemen voor de auto, zijn we toch nog net wat minder ondersteuning gewend.

Met de auto rijden we ook gerust naar plekken waar we nog nooit eerder geweest zijn. Wandelen en fietsen doen we meestal op bekender terrein. Maar dat hoeft niet. Met Google Maps bijvoorbeeld, kun je al heel makkelijk in een stad van A naar B, ook omdat Google de hotspots wel in zijn systeem heeft zitten. Voeg de naam van een restaurant in en je wordt er linea recta naar toegestuurd. Als de kaart eerst downloadt ook offline, dus in duurdere internet-buitenlanden.

TopoGPS is een app die je ook ondersteunt buiten de stad. Het is een app met topografische kaarten tot op wandelpadniveau. Het is je kompas, maar je kunt er routes ook in uploaden. Dat is handig omdat steeds meer aanbieders wandelingen online zetten. Kijk naar de sites van Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, nationale parken, toeristenbureaus, ze hebben allemaal routes die je als GPX kunt downloaden en daarna dus weer upoloaden in TopoGPS.

Een handig hulpje daarbij is afstandmeten.nl. Met die site (ook app) kun je heel mooi zelf routes maken, die je vervolgens in TopoGPS kunt uploaden.

TopoGPS werkt niet met Google-kaarten maar met OpenStreetMap, dan wordt jouw wandelgeschiedenis geen handelswaar voor Google (dat je ineens advertenties krijgt van hotels in de buurt) en heb je ook grote kans dat de kaarten actueler zijn vanwege de vele gebruikers die er aan mee werken. Voor TopoGPS betaal je een paar euro, en je hebt vervolgens de meest gedetailleerde kaarten die er zijn, voor bijna heel de wereld.

Voordeel van TopoGPS is dat het een app is op je smartphone. Je hoeft dus niet nog weer een extra apparaat er bij te hebben, om waar dan ook ter wereld je zelfbedachte wandeling of fietstocht te maken. En daar komt nog een prettige extra ervaring bij: de maker van de app zit in Nederland en is zeer bereid je via mail wat tekst en uitleg te geven als je niet zo handig bent met de app.

 

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten