Circulaire economie Gezondheid Milieu

Tip van Energieloket Salland: Waarom verven we ons huis eigenlijk?

We zijn ooit ons huis gaan verven om het hout te beschermen. En omdat milieu en afval geen probleem was, zijn we daar een verf voor gaan ontwikkelen die eigenlijk gewoon gif is.

Energieloket Salland komt iedere week met een energietip. De energievakmannen van het loket dragen die aan. Zij komen over de vloer bij mensen met een energievraag. De tips zijn daarom vaak van praktische aard.
.
Als je terug naar de basis gaat, verf je hout te bescherming. Dat heeft door de jaren heen, geleid tot een verf die eigenlijk een chemisch laagje om het hout heenlegt. Je moet er iedere drie jaar even bij, om scheurtjes in die chemische lag bij te werken. Anders komt er water onder en dan rot het hout weg. Gaandeweg is dat de gewoonte geworden. Als je een huis met ongeverfde kozijnen ziet, vinden we dat gek

Als we nu eens weer vooraan beginnen. Hoe kun je hout het beste beschermen? Begin met een grotere overstek van het dak. Dan wordt het niet zo snel nat. Maak het hout daarna vettig, met lijnzaad, dan stoot het water af. Eigenlijk ben je dan al klaar. Maar wil je nog iets meer bescherming, of wil je een fleurige toevoeging: gebruik dan natuurverf. Dat is op natuurlijke basis gemaakt, dat legt geen chemisch laagje aan, dat geeft nat hout heel goed de kans weer op te drogen.

Natuurverven? Even google-en en je hebt het zo gevonden.

O ja, denk niet dat verf die je met water van de kwast af kunt spoelen natuurverf is. Je hebt er geen terpentine bij nodig, maar je spoelt er toevallig wel gewoon chemisch spul mee het riool in!

Gratis energiescan
Woningeigenaren in de gemeente Raalte kunnen een gratis energiescan aanvragen. In Olst-Wijhe is de subsidie daarvoor inmiddels op en kost een advies 120 euro.
Je moet dan eerst een checklist invullen, waarna een energievakman langskomt en jouw situatie bekijkt. De scan geeft kansrijke opties, de zogenaamde quick wins, voor besparen en zelf opwekken. Je kunt naar aanleiding van die eerste scan ook een gedetailleerder extra adviestraject ingaan. Dat kost geld, maar je krijgt tevens de garantie dat je die kosten terug gaat verdienen via een lagere energierekening.

Klik hier voor de checklist. Neem daarna contact op met het energieloket via:
energieloketsalland@gmail.com
06-82119122

Subsidie
Klik hier om te achterhalen hoe je subsidie voor energie bezuinigende maatregelen kunt krijgen.

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten