Biodiversiteit Gezondheid

Noaberhaptrap: op naar bioboer Overesch

Vanwege mijn hobby natuurfotografie kies ik veelal toeristische binnenweggetjes als ik van a naar b moet, dus zo kwam ik dit keer langs de varkens van Overesch in de buurt van Heino. De varkens lagen er heerlijk bij in het zonnetje en de modder, één varken had het wat diepere bad opgezocht en liep heerlijk door het water te stappen. Dan heb je als varken een goed leven denk ik dan.

Door Ria Olde Rechterschot

Tijd om me te verdiepen in de visie van de familie Overesch. Op hun website lees ik dat boeren in harmonie met de natuur hun credo is. In 1994 is men van gangbare landbouw overgegaan op biologische landbouw en in 2002 was het een logische stap om ook met de varkens over te gaan naar een biologisch systeem. Daarmee kregen de dieren niet alleen meer vrijheid maar ook geen kunstmatige voedingsmiddelen meer. Er wordt bij Overesch geboerd met aandacht voor de dieren, de natuur, het milieu en dus ook voor de mens.

Boerderijwinkel
Na mijn bezoekje aan de varkens nam ik natuurlijk ook een kijkje in de winkel, het was druk want zowel de vaste klanten alsook vakantiegangers blijken de winkel goed te weten te vinden. Even buiten in het zonnetje staan wachten was zeker geen straf en bood een mooi zicht op de skybox waar de varkens op een heerlijk stro bedje lagen te relaxen. De winkel biedt een uitgebreid assortiment, denk aan verse groente- en fruit, brood, koeken, zuivel, vlees en vis, kaas, eieren, worsten en vleeswaren, aardappelen, droogwaren.

De meeste producten zijn van eigen komaf: groente en graan van eigen akkers en het vlees van eigen rund of varken. In sommige gevallen is het assortiment aangevuld met producten van collega’s. Van alle producten is de oorsprong bekend en ze zijn in harmonie met de natuur gemaakt. En naast van alles wat met eten te maken heeft, kan je er ook terecht voor allerlei andere ecologische producten zoals zeep, wasmiddel, wc papier etc.

Ook kan je abonneren op groente- of fruitpakketten of online bestellen van al je boodschappen. Kortom een volledige supermarkt maar dan één met alleen maar ecologische en biologische producten van eigen bodem

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten