Gezondheid

Noaberhaptrap: malen om m’n eten.

Wie wel eens van Zwolle naar Wijhe rijdt of viceversa kent ongetwijfeld het beeld van de Windesheimer molen. In de molen is een winkel te vinden waar verschillende soorten meel, brood en koeken verkocht worden, op zaterdagochtend is de winkel open dus ik nam er een kijkje.

Door Ria Olde Rechterschot

Ik werd door de aanwezige vrijwilligers allerhartelijkst ontvangen en voorzien van informatie. Een trouwe klantenkring weet de molenwinkel te vinden begreep ik en dat is sinds corona alleen maar toegenomen. Voor brood en koeken, maar vooral ook voor de meelsoorten om zelf brood mee te bakken (op de ouderwetse manier of met een broodbakmachine). Volkorenmeel wordt op de Windesheimer Molen zelf gemalen, maar voor andere meelsoorten – bloem en broodmixen als molenkorenmix en sallandse pittenmix – wordt er samengewerkt met een collega-molenaar.

De molen, die hier al staat sinds 1748, kent een lange en bewogen geschiedenis en is voor zover bekend de op twee na oudste molen van Overijssel. In 1391 kregen de broeders van het klooster in Windesheim toestemming om een molen te bouwen in het dorp, maar een woeste storm maakte in 1704 en later nogmaals in 1747 de molen met de grond gelijk. Een jaar later bouwde men de huidige molen die in de loop der jaren vele verschillende eigenaren zal kennen. Nog steeds maalt de molen tarwe, (nu met enthousiaste vrijwilligers), voor de warme bakker en de thuisbakker.

De molen heeft vier verdiepingen: van boven naar beneden; kapzolder, steenzolder, maalzolder en begane grond. Helemaal bovenin, op de kapzolder, bevinden zich de draaiende onderdelen die de bewegingen van de wieken overbrengen naar de maalstenen een verdieping lager. Op de kapzolder bevindt zich ook de zogenaamde vang, dit is een reminrichting om de wieken af te remmen en stil te zetten. Op de steenzolder malen de maalstenen het graan fijn. Het meel wordt vervolgens een verdieping lager op de maalzolder in zakken opgevangen. Het meel wordt vervolgens in kleinere zakken verpakt voor de verkoop in de winkel.

Een deel van het meel gaat naar bakker Joling in Wijhe die er brood en heerlijke koeken van bakt die, zoals gezegd te koop zijn in de winkel. Op de website van de Windesheimermolen.nl kun je van te voren je bestelling doorgeven.

De koeken kan ik ook zeker aanbevelen want ik heb ze mogen proeven 😉

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten