Biodiversiteit Gezondheid Klimaat

Nesten eikenprocessierups zitten vol parasieten, die moet je niet verbranden

Nesten van de eikenprocessierups zitten vol met parasieten, vijanden van de processierups dus. Je moet opgezogen nesten daarom niet verbranden, maar ze in veilig afgesloten kisten onder de eik plaatsen. Door kleine gaatjes in die kisten kunnen de parasieten dan ontsnappen en volgend jaar weer de strijd aangaan tegen de rups.

In de gemeenten Weststellingwerf en Westerveld hebben ze proeven gedaan met deze werkwijze om natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups te stimuleren. Afvalcontainers vol met eikenprocessierupsnesten worden in speciale kisten in bloemrijke bermen geplaatst. Volgend voorjaar vliegen natuurlijke vijanden uit om eikenprocessierupsen te parasiteren. Pas dan worden de nesten verbrand.

Naast het inzaaien van bermen, plaatsen van vogelnestkasten, vleermuiskasten en insectenhotels worden in Westerveld al sinds 2010 nesten met geparasiteerde eikenprocessierupsen geplaatst in kastjes met uitvlieggaten. Via kleine gaten en gleuven in de kasten vliegen de sluipvliegen en sluipwespen uit en gaan op zoek naar rupsen om te parasiteren. De geparasiteerde rupsen gaan dood. Uit de dode rupsen komen weer natuurlijke vijanden. Het idee is nu opgeschaald. Want de nesten zitten vol met natuurlijke vijanden. Zonde om die te verbranden.

De containers blijven in de winter staan, tot eind mei volgend seizoen. Natuurlijke vijanden die mee overwinteren met de eikenprocessierupsen zijn doorgaans de specialisten. De meeste specialistische sluipvliegen en sluipwespen vliegen uit vanaf eind april uit tot eind mei. Dat is bekend door het jarenlang monitoren van geparasiteerde nesten. Voordeel van deze kisten op de berm is ook dat ook andere insecten en geleedpotigen een plek hebben om te overwinteren, zoals gaasvliegen en lieveheersbeestjes die als volwassen insecten overwinteren.

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten