Gezondheid Klimaat

Minder vlees eten na de Week Zonder Vlees

@PX Here

1,5 Miljoen deelnemers aan de Week zonder Vlees (8-14 maart) geven aan dat ze van plan zijn blijvend minder vlees te gaan eten. Velen zijn in contact gekomen met vleesvervangers, anderen hebben anders leren koken.

Een op de tien Nederlanders nam op de een of andere manier deel aan de Week zonder Vlees. De verkoop van vleesvervangers nam in die week anderhalf keer toe. Volgens de organisatie bespaarden de deelnemers in die week met elkaar meer dan 2 miljoen liter water en 1,5 miljoen kilo dierenvlees (dat daardoor ook niet vervoerd hoefde te worden a 150 miljoen kilometer).

Volgens onderzoeker Blauw Research is de week bijna alle deelnemers zo goed is bevallen, dat ze zeggen blijvend te gaan minderen. Vier van de vijf deelnemers aan de edities van de afgelopen drie jaren, zeggen dat ze dat ook echt vol hebben gehouden. Per volwassene die een dag in de week geen vlees eet, scheelt dat 750 liter water, maar vooral zes kilo vlees. Dat is zo ongeveer wat een flink lam weegt.

De deelname aan de Week zonder Vles is ieder jaar best groot. Dat komt ook omdat de supermarkten erop inspelen. Ze maken bijvoorbeeld extra werk van vleesvervangers en doen ze dan in de aanbieding.

Zie ook www.weekzondervlees.nl