Biodiversiteit Gezondheid

Met open oog de boer op

Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname)

Grote oranje pompoenen langs de weg. Daar stapt Diny Heidenrijk voor van de fiets af. Dus doen wij dat ook. Want eens de week fietsen we met Diny mee over de Sallandse dreven. Ze heeft altijd een fototoestel bij zich en ga je heel anders kijken naar je omgeving.

Door Diny Heidenrijk

“Ja daar stap ik toch even voor af. Op een platte wagen bij een boerderij liggen allerlei sierkalebassen en pompoenen. Moet je zien wat een wratten die ene kalebas heeft. En die grote platte met die grijsgroene kleur wil ik ook wel. Als ik morgen een grote pan pompoensoep wil maken moet ik er toch wel 2 meenemen van die grootte. Jammer dat de fietstas dan zo ongeveer vol zit. Pompoensoep smaakt naar herfst. Ik hou wel van gerechten die gebonden zijn aan de seizoenen!

De laatste jaren ga ik geregeld op ‘strooptocht’ in de omgeving. Natuurlijk eten we in het voorjaar vaak asperges van de Sallandse grond! Op meerdere plekken vind je stalletjes langs de weg waar je verse producten zo van het land kunt kopen. Zo haal ik elke vrijdag groenten, kruiden, tomaten en aardappelen aan de Evenbeltsweg. Bij droog weer lekker even op de fiets eruit en altijd weer een verrassing wat het assortiment die week biedt. Aan de Hogeweg staat in het zomerseizoen, bij een landweggetje dat naar een boerderijtje leidt, vaak een kist met courgettes. Van de grote maak ik soep; de kleine vul ik met een pittig gehaktmengsel. Lekker met rijst erbij!

Eind augustus zijn de artisjokken bij Achteres weer te koop. Of je bereidt ze als groente of je gebruikt ze als sierbloemen. Een ander adresje is langs de Soestwetering, daar staat een soort krattenkastje met potjes zelf gemaakt zoetzuur en verschillende jams. In oktober moet je bij een boer op de Wilpse klei zijn, daar halen we stoofperen en walnoten. Die walnoten drogen we op zolder en komen vaak in salades bij ons op tafel. Ook als knabbeltje bij een wijntje smaken ze goed in de winter als de kachel gezellig brandt. Over wijntjes gesproken, zelfs streekwijnen zijn hier vandaag de dag te koop bij wijngaard De Landman aan de Tolhuisweg! In het nu helaas verdwenen tolhuis ben ik geboren. Zou graag willen weten wat mijn vader en zijn vader (mijn opa) hiervan hadden gevonden van een wijngaard naast de deur. Vooral omdat mijn vader zelf ook als hobby wijn maken had.

We zijn eigenlijk net een stelletje hamsters en scharrelen ons kostje bij elkaar. Weten wat je eet en waar je dat kunt vinden!

 

 

 

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten