Gezondheid

Met LAW Kustpad deel 2 kun je nu langs onze hele kust wandelen

“Nederlands kustpad deel 2’ is uit, een ‘lange afstand-wandelpad’ in Zuid en Noord Holland van 233 kilometer lang als je rekent van Hoek van Holland tot Den Oever, 19 erbij als je tot Den Helder gaat.

Drie dingen:
– Wandelen langs de westkust van ons land;
– Als dit deel 2 is, is er ook een deel 1;
– Wandelen uit een boekje.

Langs de kust
Wat een heerlijkheid is dat, langs de zee wandelen, oneindige vergezichten, paden breed als het strand, glooiend als de duinen, de elementen van het weer tot op je botten en altijd wel een dorpje in de buurt.
Ik vind het altijd verrassend hoe snel je uit de kluwen van toeristen bent, even dat andere paadje pakken, even weg van de aanvoerweg: het Kustpad is er geslepen in je juist daar overeen te leiden.

Deel 2
Deel 2 impliceert dat er ook een deel 1 is. En die is er ook. Zelfs een deel 3. Nederland heeft onder Zuid Holland en boven Noord Holland ook nog kustlijn zat. LAW 5-1 loopt via Zeeland België binnen en 5-3 gaat langs de kust van Groningen en Friesland. En als je dan toch bezig bent, de kust houdt niet op bij Nederland, zuidelijk niet, noord-oostelijk niet. Dus de wandelpaden gaan ook door. De E9 loopt via Duitsland en Polen door tot in Estland en via België en Frankrijk verder naar Spanje. 5000 Kilometer wandelen. Of overal stukjes er van meepakken!

Een boekje
Het wandelboekje is van het soort ‘alles in een’. De routes staan goed beschreven, (openbaar) vervoer er naar toe, horeca onderweg, tips en advies, het is allemaal gebundeld en o zo gebruiksvriendelijk. Maar de route heeft ook paaltjes langs de weg én je kunt van wandelnet.nl de routes downloaden voor op je smart apparaat.
Advies: doe het alle drie. Jouw smartphone of garmin zorgt er voor dat je niet voortdurend in het boekje hoeft te kijken en kan je bij verdwalen ook weer terug op de route zetten. De paaltjes geven ‘wat te doen’ onderweg en het boekje geeft totaaloverzicht, maar vooral ook voorbereidingspret en aan het eind van de dag napraatgereedschap.

Harrie Kiekebosch

Tags