Gezondheid

Goed voornemen: Lokaal en biologisch voedsel verlagen jouw ‘voetprint’

Het consumeren van biologisch en lokaal voedsel verlaagt jouw emissiereductie. Dat staat in het ‘Emissions Gap Report 2020’ van het United Nations Environment Programme (UNEP). Ook zeggen de auteurs dat je door lokale en biologische opties te stimuleren, de betaalbaarheid kunt garanderen.

Met een veganistisch dieet zou je 0,9 ton aan CO2 kunnen besparen per jaar. Met een vegetarisch dieet 0,5 ton, met biologische voeding 0,5 ton en met lokaal 0,4 ton.

“Voor voeding biedt een verschuiving naar vegetarische of veganistische diĆ«ten een aanzienlijk potentieel voor CO2-reductie. Verdere opties voor emissiereductie zijn onder meer de consumptie van lokaal en biologisch voedsel en het gebruik van verbeterde kookapparatuur. Hoewel het vermijden van overmatige consumptie en de vermindering van voedselverspilling een aanzienlijk mitigatie-potentieel laten zien, zijn deze opties vooral van toepassing op huishoudens met een hoger inkomen”, zo staat in het rapport.

Volgens het rapport stevenen we zonder maatregelen af op een temperatuurstijging van maar dan drie graden, terwijl de Overeenkomst van Parijs zegt dat het 1,5 moet worden.

Hier kun je het rapport downloaden.

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten