Gezondheid Leefbaarheid

Asbestdaken: hoe staan Raalte er voor?

Als je een rondje door het buitengebied van de gemeente Raalte fietst zie je dat er her en der daken vervangen worden. Het gaat hierbij vaak om pandeigenaren die asbest (laten) verwijderen. Een goede ontwikkeling, want de opgave is groot. Begin 2018 was er ruim 800.000 m² aan asbestdak in de gemeente Raalte te vinden.

Na 2024 zijn asbestdaken in Nederland verboden. De gemeente Raalte stimuleert inwoners met een of meer asbestdaken dan ook om actie te ondernemen. Het saneren van een asbestdak kost ongeveer €12,00 per m². Wanneer je je asbestdak laat saneren kun je achteraf een vergoeding van €1,00 per m² bij de gemeente aanvragen. Veel pandeigenaren hebben hier al gebruik van gemaakt. In het jaar 2018 is de gemeentelijke bijdrage 135 keer, voor in totaal 70.000 m² gesaneerd asbestdak, aangevraagd. De grootte van de gesaneerde daken variëren van 20 tot 2.500 m².

Wanneer een asbestdak kleiner dan 35 m² is kan je er als pandeigenaar voor kiezen om het asbest zelf te verwijderen. Je kunt dan in plaats van de vergoeding kiezen voor een veiligheidspakket om veilig het asbest te verwijderen. In 2018 zijn er ruim 300 sloopmeldingen voor asbestdaken binnengekomen.

Pandeigenaren met een (verdacht) asbestdak hebben in 2018 een uitnodiging ontvangen voor een informatiebijeenkomst. Hier gaven 150 pandeigenaren in de gemeente Raalte aan geen asbestdak (meer) te hebben. Het exacte aantal vierkante meters hiervan is niet bekend.

Inmiddels is er al voor ruim €10.000 aan bijdrage aangevraagd.