Energie

Zonnepanelen op je gevel

Foto TNO

Er zijn zonnepanelen op de markt gebracht voor op de gevel van je woning en ze je kunt ze laten maken in de stijl van jouw gevel, zodat ze niet eens opvallen. Ze zijn in elk formaat en kleurpatroon te fabriceren en gaan helpen de gebouwde omgeving op een fraaie manier energieneutraal te krijgen.

De gevel ziet er nog steeds hetzelfde uit maar wekt nu energie op. Het biedt bedrijven ook de mogelijkheid zich te presenteren met een artistiek uitgevoerde gevel, een kunstwerk of beeldmerk. Maar je kunt ook fantasieloze zijgevels van flatgebouwen esthetische metamorfose laten ondergaan. De eerste panelen zijn aangebracht bij het hoofdkantoor van bouwer BAM. Daarbij is gekozen voor een baksteenmotief dat in uitstraling aansluit op de bestaande gevel.

TNO staat de basis van dit product en vindt in haar persbericht daarover de vorm belangrijk. Wij vinden vooral ook de enorme toename van oppervlakte waar je panelen kwijt kunt essentieel. Panelen op gevels brengern 15 procent minder op wegens ongustige ligging. Als je er een mooi printje van maakt gaat daar nog eens tien procent af.

TNO: “De gevelmodules met zelfgekozen ontwerp vormen een aantrekkelijk alternatief voor de traditionele panelen op daken. Deze ontwikkeling geeft een positieve impuls aan de particuliere markt voor het opwekken van duurzame energie. Grote geveloppervlakken kunnen hiermee bijdragen  aan energieopwekking en daarmee aan het behalen van de klimaatdoelstellingen. Architecten krijgen de mogelijkheid energieneutrale gebouwen te ontwerpen met gevelmateriaal dat eindeloos veel mogelijkheden heeft te variëren in kleur en patroon. Het biedt eigenaren van onroerend goed een aantrekkelijk alternatief om te voldoen aan de toekomstige wettelijke verplichtingen gebouwen energiezuinig te maken.”

Binnen afzienbare tijd moeten zonne-energie opwekkende zonnepanelen in gevels in kostprijs kunnen concurreren met de meest gangbare materialen in de bouw om zo huizen en gebouwen versneld energieneutraal te krijgen.

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten