Energie

Tip van het energieloket: Zet die HR-ketel op een lagere stand!

radiator

Heel vaak staat de aanvoer van een HR-ketel op een graad of 80. Maar dat is nergens voor nodig. 60 Graden is meer dan zat. En voor de centrale verwarming kan het nog wel lager.

Energieloket Salland komt iedere week met een energietip. De energievakmannen van het loket dragen die aan. Zij komen over de vloer bij mensen met een energievraag. De tips zijn daarom vaak van praktische aard.

Op een HR-ketel zitten twee circuits. Een voor CV en voor warm water. Die voor warm water kun je het best op 60 graden zetten. Kouder is niet goed in verband met de legionella-bacterie. Maar warmer is ook niet nodig, want je vraagt nooit water dat warmer is dan dat.

Voor de CV geldt: hoe warmer het CV-water, hoe warmer de radiatoren, hoe sneller de ruimte warm is. Maar wil je dat? Als je minder warm water gebruikt gaat het opwarmen geleidelijker, dat is prettiger. En je schiet niet voorbij de gevraagde temperatuur. Die onaangename overshoot (dat het warmer wordt dan ingesteld) heb je wel bij hoge aanvoer van water.

Hoe minder warmte jouw woning verliest (dus hoe beter je huis is geïsoleerd), hoe stabieler de temperatuur, hoe lager de temperatuur van het water hoeft te zijn. Dus isoleren verdient zich op die manier extra terug.

Gratis energiescan
Woningeigenaren in de gemeente Raalte en Olst-Wijhe kunnen een gratis scan aanvragen. Je moet dan eerst een checklist invullen, waarna een energievakman langskomt en jouw situatie bekijkt. De scan geeft kansrijke opties, de zogenaamde quick wins, voor besparen en zelf opwekken. Je kunt naar aanleiding van die eerste scan ook een gedetailleerder extra adviestraject ingaan. Dat kost geld, maar je krijgt tevens de garantie dat je die kosten terug gaat verdienen via een lagere energierekening.

Klik hier voor de checklist. Neem daarna contact op met het energieloket via:
energieloketsalland@gmail.com
06-82119122

Subsidie
Klik hier om te achterhalen hoe je subsidie voor energie bezuinigende maatregelen kunt krijgen.

 

 

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten