Biodiversiteit Circulaire economie Energie

Tip van Energieloket Salland: Zonnepanelen niet mooi? Dat is weerstand

“Ja, maar die zonnepanelen zijn zo lelijk”, hoor je wel eens als argument. Als je een bingokaart maakt met onzinopmerkingen over zonne-energie, moet die uitspraak er ook bij.

Energieloket Salland komt iedere week met een energietip. De energievakmannen van het loket dragen die aan. Zij komen over de vloer bij mensen met een energievraag. De tips zijn daarom vaak van praktische aard.

Zonnepanelen mooi of lelijk? Het is vooral wat je gewend bent. Als je een gemiddelde straat doorloopt en je kijkt naar de daken, dan kun je daar ook wat van vinden, daar komt het niet aan op een paneeltje meer of minder.

Antennes op he dak, hebben we ook gewoon gevonden. Lantaarnpalen langs de weg. Of gekker nog: de straat vol met auto’s. Vinden we dat lelijk? We vragen het ons niet af. Omdat het er gewoon is. En zo gaat dat inmiddels ook met zonnepanelen. Ze zijn er, dus de vraag of ze lelijk zijn wordt steeds minder gesteld.

We hebben het meer over de prijs, dat ze steeds goedkoper worden. Over de opbrengst, dat ze steeds meer stroom produceren. Over hun levensduur, dat je ze met gemak terug verdient. En over de toenemende toepassingen, dat je er je (tuin-)gereedschap en je auto ook op kunt aansturen.

Maar dan toch: zijn ze mooi? Zie de foto.

Gratis energiescan
Woningeigenaren in de gemeente Raalte kunnen een gratis energiescan aanvragen. In Olst-Wijhe is de subsidie daarvoor inmiddels op en kost een advies 120 euro.
Je moet dan eerst een checklist invullen, waarna een energievakman langskomt en jouw situatie bekijkt. De scan geeft kansrijke opties, de zogenaamde quick wins, voor besparen en zelf opwekken. Je kunt naar aanleiding van die eerste scan ook een gedetailleerder extra adviestraject ingaan. Dat kost geld, maar je krijgt tevens de garantie dat je die kosten terug gaat verdienen via een lagere energierekening.

Klik hier voor de checklist. Neem daarna contact op met het energieloket via:
energieloketsalland@gmail.com
06-82119122

Subsidie
Klik hier om te achterhalen hoe je subsidie voor energie bezuinigende maatregelen kunt krijgen.