Energie Milieu

Tip van Energieloket Salland: Wel of geen vaatwasser?

Een vaatwasser staat voor gemak, voor luxe. Maar dan moet je in- en uitpakken even niet meerekenen. Maar is een vaatwasser energiezuiniger?  Als je verstandig in een teiltje afwast niet.

Energieloket Salland komt iedere week met een energietip. De energievakmannen van het loket dragen die aan. Zij komen over de vloer bij mensen met een energievraag. De tips zijn daarom vaak van praktische aard.

De discussie over wel of geen vaatwasser gaast vaak gepaard met argumenten die bedacht zijn nadat de vaatwasser (eventueel alleen in je hoofd) al gekocht of bewust niet gekocht is. Verbruikt meer/mindere water, verbruikt meer/minder energie, je hebt de afwas wel/niet op het aanrecht staan.

Water: de afwasmachine verbruikt opvallend weinig water. Je moet heel verstandig met de hand afwassen, wil je dat benaderen. Maar dat kan heel goed.
Energie: de afwasmachine verbruikt best een beetje energie, omdat die een eigen systeem heeft voor water op te warmen. Vooral als je een boiler hebt wint de handwas op dit vlak. Maar er zijn ook vaatwassers die warm water (dus uit diezelfde boiler) tappen.
Vuile afwas blijft ook met een vaatwasser maar al te vaak op het aanrecht staan en heb je geen vaatwasser dan kun je gemakkelijk een plekje in een keukenkast organiseren waar je die afwas even verbergt.

Kortom: een vaatwasser is eigenlijk luxe. Als je er geen een koopt hoeft ie ook niet gemaakt te worden.

Gratis energiescan
Woningeigenaren in de gemeente Raalte kunnen een gratis energiescan aanvragen. In Olst-Wijhe is de subsidie daarvoor inmiddels op en kost een advies 120 euro.
Je moet dan eerst een checklist invullen, waarna een energievakman langskomt en jouw situatie bekijkt. De scan geeft kansrijke opties, de zogenaamde quick wins, voor besparen en zelf opwekken. Je kunt naar aanleiding van die eerste scan ook een gedetailleerder extra adviestraject ingaan. Dat kost geld, maar je krijgt tevens de garantie dat je die kosten terug gaat verdienen via een lagere energierekening.

Klik hier voor de checklist. Neem daarna contact op met het energieloket via:
energieloketsalland@gmail.com
06-82119122

Subsidie
Klik hier om te achterhalen hoe je subsidie voor energie bezuinigende maatregelen kunt krijgen.