Energie Gezondheid Klimaat Milieu

Tip van Energieloket Salland: Wat te denken van een ingebouwde hooikistkast in je keuken?

In plaats van een hooikist kun je ook een ecostoof gebruiken. Op ecostoof.nl vind je hoe je die zelf maakt.

’s Morgens even de bruine bonen voor de Chili con Carne aan de kook brengen en dan in een hooikist wegzetten zodat je ’s avonds het eten al klaar hebt. Hoe goed kan een hooikist van dienst zijn.

Energieloket Salland komt iedere week met een energietip. De energievakmannen van het loket dragen die aan. Zij komen over de vloer bij mensen met een energievraag. De tips zijn daarom vaak van praktische aard.

Vroeger zag je de hooikist nog wel eens. In de tijd dat je bonen of rijst nog niet in de versie van ‘binnen tien minuten gaar’ kon kopen. Het zou best eens kunnen dat die ouderwetse gewoonte weer terugkomt. Want we neigen naar gezonder eten en dan zijn onvoorbereide basisproducten zo gek nog niet. En energie wordt al maar duurder.

De hooikist kun je makkelijk zelf maken: paar planken en een oud dekbed. Je kunt ze ook kopen, als een warmhoudzak. Misschien is het wel een uitdaging voor Ikea en co een hooikist in een keukenkastje te bouwen.

Het hooikistprincipe werkt op de camping ook hartstikke mooi: ze je de pan gewoon weg tussen de dekbedden. Je houdt daarmee het eten niet alleen warm, maar ook koel!

Gratis energiescan
Woningeigenaren in de gemeente Raalte kunnen een gratis energiescan aanvragen. In Olst-Wijhe is de subsidie daarvoor inmiddels op en kost een advies 120 euro.
Je moet dan eerst een checklist invullen, waarna een energievakman langskomt en jouw situatie bekijkt. De scan geeft kansrijke opties, de zogenaamde quick wins, voor besparen en zelf opwekken. Je kunt naar aanleiding van die eerste scan ook een gedetailleerder extra adviestraject ingaan. Dat kost geld, maar je krijgt tevens de garantie dat je die kosten terug gaat verdienen via een lagere energierekening.

Klik hier voor de checklist. Neem daarna contact op met het energieloket via:
energieloketsalland@gmail.com
06-82119122

Subsidie
Klik hier om te achterhalen hoe je subsidie voor energie bezuinigende maatregelen kunt krijgen.

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten