Energie Klimaat Milieu

Tip van Energieloket Salland: Schoonmaken van zonnepanelen rendeert!

Heb je zonnepanelen op het dak liggen, dan is het verstandig om deze jaarlijks schoon te maken. Uit recent onderzoek blijkt dat dit zeker de moeite waard is.

Energieloket Salland komt iedere week met een energietip. De energievakmannen van het loket dragen die aan. Zij komen over de vloer bij mensen met een energievraag. De tips zijn daarom vaak van praktische aard.

Onderzoek bij het platform zonnepanelen.net heeft uitgewezen dat het schoonmaken van de panelen direct circa vijf procent meer opbrengst oplevert. Andere onderzoeken spreken van vijftien procent. Lonend is het zeker, maar hoe kun je die kwetsbare panelen schoon maken?

Het meest geschikte moment om de panelen schoon te maken is in maart of begin april als de panelen vochtig zijn. Gebruik bij het schoonmaken een tuinslang met spuitpistool. De druk uit de tuinslang is niet schadelijk voor de zonnepanelen. Gebruik in geen geval een hogedrukreiniger.

Als je panelen laat schoon maken, laat het dan doen door een gespecialiseerd bedrijf. Ze gebruiken voor het schoonmaken ontkalkt water (osmosewater) en een speciale zachte borstel, die de panelen niet beschadigt. Als je het zelf doet, gebruik dan altijd een zachte doek of een zachte nylon borstel. Gebruik nooit allesreinigers en ruitenreinigers; de chemicaliën in deze middelen kunnen krassen veroorzaken. En boven alles, zorg voor een goede ladder of stabiele (rol)steiger.

Als er sneeuw op de panelen ligt leveren de panelen ook geen stroom. Bij hellende daken is het meestal geen probleem omdat de sneeuw over het algemeen weer vrij snel van de panelen afglijdt. Als de panelen vlakker liggen en je wilt toch de sneeuw verwijderen, dan kan je het beste doen met een telescopische wisser. Sneeuw eraf spuiten met water is uit den boze en ga ook niet met een ruitenkrabber bezig!

Met deze tips kun je jarenlang genieten van de volledige capaciteit van de zonnepanelen.

Gratis energiescan
Woningeigenaren in de gemeente Raalte kunnen een gratis energiescan aanvragen. In Olst-Wijhe is de subsidie daarvoor inmiddels op en kost een advies 120 euro.
Je moet dan eerst een checklist invullen, waarna een energievakman langskomt en jouw situatie bekijkt. De scan geeft kansrijke opties, de zogenaamde quick wins, voor besparen en zelf opwekken. Je kunt naar aanleiding van die eerste scan ook een gedetailleerder extra adviestraject ingaan. Dat kost geld, maar je krijgt tevens de garantie dat je die kosten terug gaat verdienen via een lagere energierekening.

Klik hier voor de checklist. Neem daarna contact op met het energieloket via:
energieloketsalland@gmail.com
06-82119122

Subsidie
Klik hier om te achterhalen hoe je subsidie voor energie bezuinigende maatregelen kunt krijgen.