Energie Klimaat Milieu

Tip van Energieloket Salland: Laat dat eerste koude douchewater niet weglopen

Het eerste douchewater is altijd koud. Daar ga je nog niet onder staan. Vang het op en hergebruik het!

Energieloket Salland komt iedere week met een energietip. De energievakmannen van het loket dragen die aan. Zij komen over de vloer bij mensen met een energievraag. De tips zijn daarom vaak van praktische aard.

Het was een tip die een energievakman kreeg tijdens een scan. “Ik vang altijd het eerste koude douchewater op in een emmer en daar spoel ik dan de wc mee door.” Hoe simpel wil je het hebben. Veel mensen hebben douche en toilet in dezelfde ruimte, dus ingewikkeld is het niet. Je moet alleen een emmer klaar hebben staan.

Op die manier kun je heel veel water opvangen en hergebruiken. Als je iedere dag doucht en je woont met z’n drieën in een huis, dan heb je het zo maar over tien liter per dag. Daar kun je meer dan de wc mee door spoelen, geef er de planten ook water mee! Zet dan een gieter in de douche 😉

Je kunt er overigens ook voor zorgen dat het warme water sneller uit de douchekop komt. Dat doe je door de bron dichter bij de douche te plaatsen, zodat er minder koud leidingwater is.

Gratis energiescan
Woningeigenaren in de gemeente Raalte kunnen een gratis energiescan aanvragen. In Olst-Wijhe is de subsidie daarvoor inmiddels op en kost een advies 120 euro.
Je moet dan eerst een checklist invullen, waarna een energievakman langskomt en jouw situatie bekijkt. De scan geeft kansrijke opties, de zogenaamde quick wins, voor besparen en zelf opwekken. Je kunt naar aanleiding van die eerste scan ook een gedetailleerder extra adviestraject ingaan. Dat kost geld, maar je krijgt tevens de garantie dat je die kosten terug gaat verdienen via een lagere energierekening.

Klik hier voor de checklist. Neem daarna contact op met het energieloket via:
energieloketsalland@gmail.com
06-82119122

Subsidie
Klik hier om te achterhalen hoe je subsidie voor energie bezuinigende maatregelen kunt krijgen.

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten