Energie

Tip van Energieloket Salland: Gewoon alle stroom uit

Ook als je alles in huis uit hebt gezet, verbruikt je huis nog heel wat stroom. Kijk maar eens in je meterkast hoeveel lampjes daar dan nog branden. Of misschien hangt er nog wel ergens een oplader in het stopcontact.

Energieloket Salland komt iedere week met een energietip. De energievakmannen van het loket dragen die aan. Zij komen over de vloer bij mensen met een energievraag. De tips zijn daarom vaak van praktische aard.

Er zijn heel wat dingetjes die stroom verbruiken zonder dat je dat in de geen hebt. De router in de meterkast. De ledlampjes op de koelkast die de tijd aangeven. Een oplader in het stopcontact. Een beeldscherm dat nog aanstaat. De laptop aan het stroom. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Heel veel stroom (men zegt een derde van je verbruik) gebruik je uit de sleur. Omdat je dingen doet die je beter niet kunt doen, of andersom omdat je dingen niet doet die je beter wel kunt doen. Het zijn dingen die je geen extra tijd kosten of waar je extra moet nadenken, het is ingeslopen gedrag.

Het is niet eens zo makkelijk dat ingesleten gedrag er weer uit te krijgen, maar het is wel de moeite waard dat te proberen. Het scheelt je immers tientjes aan stroom. Help je zelf een handje. Zet bijvoorbeeld de tv, de oplader van de telefoon en  die van de tandenborstel en het scheerapparaat allemaal op één verlengstekker met een aan- en uitknop. Je hoeft dan alleen die ene knop maar om te zetten om alle stroom er op of af te halen.

Wie nieuw bouwt kan het zelfs zo regelen dat je een aantal stroompunten samen laat komen op één schakelaar. Dan zet je als je weg gaat of naar bed gaat, met die ene schakelaar de over, het koffiezetapparaat, de router, de kopieermachine, de printer… alles zet je dan uit.

Gratis energiescan
Woningeigenaren in de gemeente Raalte kunnen een gratis energiescan aanvragen. In Olst-Wijhe is de subsidie daarvoor inmiddels op en kost een advies 120 euro.
Je moet dan eerst een checklist invullen, waarna een energievakman langskomt en jouw situatie bekijkt. De scan geeft kansrijke opties, de zogenaamde quick wins, voor besparen en zelf opwekken. Je kunt naar aanleiding van die eerste scan ook een gedetailleerder extra adviestraject ingaan. Dat kost geld, maar je krijgt tevens de garantie dat je die kosten terug gaat verdienen via een lagere energierekening.

Klik hier voor de checklist. Neem daarna contact op met het energieloket via:
energieloketsalland@gmail.com
06-82119122

Subsidie
Klik hier om te achterhalen hoe je subsidie voor energie bezuinigende maatregelen kunt krijgen.