Energie

Tip van Energieloket Salland: de was en de wasmachine

Als je een beetje goed uitkijkt op welke temperatuur je de was doet, dan kun je in een jaar al snel 25 euro verdienen met dezelfde wasresultaten. Je komt in grotere getallen terecht als je een oude wasmachine hebt en die inruilt voor een nieuwe.

Energieloket Salland komt iedere week met een energietip. De energievakmannen van het loket dragen die aan. Zij komen over de vloer bij mensen met een energievraag. De tips zijn daarom vaak van praktische aard.

Nu zul je zeggen 25 euro in een jaar, moet ik daarvoor iedere keer dat ik een wasbeurt doe, op de temperatuur letten? Er zijn meer redenen daar ‘ja’ op te antwoorden.
– nu moet je ook al bij iedere wasbeurt op de temperatuur letten.
– te warm wassen komt de levensduur van je kleding niet ten goede.
– de huidige wasmiddelen doen hun werk heel goed op lagere temperaturen dan vroeger.
– en 25 euro weinig? Ga dan eens op de markt staan en geef het weg aan de eerste de beste passant. Gewoon weggeven. Dan is het toch ineens wel een bedragje hè?

Een stapje verder is kijken hoeveel stroom jouw wasmachine gebruikt. Een vertegenwoordiger van Bosch-Miele heeft tijdens een presentatie in Het Natuurlijk Huus eens doorberekend dat als heel Nederland nu zijn wasmachine, vaatwasmachine, koelkast en afzuigkap zou vervangen voor een nieuwe, dat het stroomverbruik op die apparaten landelijk dan met 50% zou afnemen.

Misschien is dat reden voor woningstichtingen die apparaten als onderdeel van de huur mee te nemen? Dan leasen de huurders de altijd nieuws apparatuur. Hebben alle partijen voordeel bij. En het milieu natuurlijk ook.

Gratis energiescan
Woningeigenaren in de gemeente Raalte kunnen een gratis energiescan aanvragen. In Olst-Wijhe is de subsidie daarvoor inmiddels op en kost een advies 120 euro.
Je moet dan eerst een checklist invullen, waarna een energievakman langskomt en jouw situatie bekijkt. De scan geeft kansrijke opties, de zogenaamde quick wins, voor besparen en zelf opwekken. Je kunt naar aanleiding van die eerste scan ook een gedetailleerder extra adviestraject ingaan. Dat kost geld, maar je krijgt tevens de garantie dat je die kosten terug gaat verdienen via een lagere energierekening.

Klik hier voor de checklist. Neem daarna contact op met het energieloket via:
energieloketsalland@gmail.com
06-82119122

Subsidie
Klik hier om te achterhalen hoe je subsidie voor energie bezuinigende maatregelen kunt krijgen.

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten