Energie Gezondheid Milieu

Tip van Energieloket Salland: Biologische zepen houden water schoon

‘We moeten zuinig zijn met water, want daar hebben we niet zo veel van’ hoor je vaak. Maar wat als je water niet vies maakt?

Energieloket Salland komt iedere week met een energietip. De energievakmannen van het loket dragen die aan. Zij komen over de vloer bij mensen met een energievraag. De tips zijn daarom vaak van praktische aard.

Industrie en landbouw gebruiken producten waardoor ons water vies wordt. Vitens heeft daarom steeds mee moeite ons schoon drinkwater aan te bieden. Maar hoe zit dat particulier? Nou, je schrikt er van als je alles op een rijtje zet waarmee we ons water vervuilen. Zeep, shampoo, waspoeder, afwasmiddel, deo, opmaakspulletjes, het schoonmaken van een verfkwast, de straat van onkruid ontdoen… vaak gebruiken we daar spulletjes voor die het water zo smerig maken dat ze maar moeilijk schoon te krijgen is.

Voor al die dingen zijn biologische alternatieven. Verf kun je kopen op natuurlijke basis (verf die je met water van kwast kunt wassen is ook gewoon chemisch). Zeep of shampoo hebben we eigenlijk helemaal niet nodig. En een grassprietje zit meer tussen de oren dan tussen de stenen op de oprit.

De energietip in deze: het kost Vitens aanzienlijk minder niet smerig water schoon te maken. En je blijft er zelf gezonder bij.

Gratis energiescan
Woningeigenaren in de gemeente Raalte kunnen een gratis energiescan aanvragen. In Olst-Wijhe is de subsidie daarvoor inmiddels op en kost een advies 120 euro.
Je moet dan eerst een checklist invullen, waarna een energievakman langskomt en jouw situatie bekijkt. De scan geeft kansrijke opties, de zogenaamde quick wins, voor besparen en zelf opwekken. Je kunt naar aanleiding van die eerste scan ook een gedetailleerder extra adviestraject ingaan. Dat kost geld, maar je krijgt tevens de garantie dat je die kosten terug gaat verdienen via een lagere energierekening.

Klik hier voor de checklist. Neem daarna contact op met het energieloket via:
energieloketsalland@gmail.com
06-82119122

Subsidie
Klik hier om te achterhalen hoe je subsidie voor energie bezuinigende maatregelen kunt krijgen.

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten