Energie

Terugleveren stroom financieel afgebouwd

Vanaf 2023 krijgen eigenaren van zonnepanelen ieder jaar 11 procent minder betaald van wat ze terug leveren aan het net. Nu nog krijg je voor alle stroom die je teruglevert het volle bedrag terug. Tussen 2023 en 2032 wordt dat afgebouwd. Minister Wiebes heeft daarvoor een wertsvoorstel ingediend.

Dat je als producent geld krijgt voor de elektriciteit van je panelen, was door ‘Den Haag’ ingevoerd om de aanschaf van panelen te stimuleren. In ambtenarentaal hebben we het dan over de salderingsregeling. Maar inmiddels liggen er zoveel panelen op daken dat het de minister te duur wordt. Panelen zijn daarnaast flink goedkoper geworden.

De overheid gaat minder geld stoppen in het terugkopen van stroom. Maar tegelijk is het wel de bedoeling dat je je panelen binnen zeven jaar terug verdiend hebt. Daaarom maakt minister Wiebes met de energiebedrijven afspraken over een fatsoenlijk bedrag dat ze betalen bij alle stroom die ze aangeleverd krijgen via zonnepaneeleigenaren.

De oude regeling was gebaseeerd op zoveel mogelijk productie van groene energie door particulieren. De nieuwe regeling zal er ook voor zorgen dat eigen opslag interessant wordt. Dat je dus je eigen stroom in accu’s opslaat zodat je een buffer produceert als de zon schijnt. Daarmee voorkom je ook dat het netwerk de productie niet aankan op zonnige dagen. In bijvoorbeeld België is al eerder gekozen voor die route. Daar wordt de eigen opslag gesubsidieerd.

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten