Energie Klimaat

Recensie: Rocket Mass Heater in je kachel

Als je de warme lucht van het vuurtje in je kachel een keer extra kunt gebruiken dan alleen via de directe warmte die dat vuurtje afgeeft, dan heeft zo’n kachel zo veel meer rendement. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor. In dit boek wordt er eentje van uitgelegd: de rocket mass heater.

Het vuurtje in de kachel geeft warmte. Als je slim bent zorg je voor een kachel die warmte op kan slaan en daarna weer uitstralen: de speksteenkachel, de tegelkachel, de leemkachel. Een uurtje branden per dag en je hebt er 24 uur warmte van. Als je een waterleiding in dat leem metselt kun je daarmee ook water opwarmen dat je naar een boilervat leidt.

Maar in al die gevallen is de afvoer van je kachel nog steeds warm. Jammer. Dus moet je zien dat je die afvoer met een bochtje nog een keer weer door de kachel leidt. Dan benut de maximale warmte van het vuurtje. En je bereikt meteen een heel goede naverbranding van het hout, zodat je een behoorlijke schone rook uit de schoorsteen laat gaan.

Als een beetje handig bent, kun je veel van dat werk zelf doen. Dan heb je er de meeste lol van, iedere keer als je de kachel aansteekt.

Tags