Energie

Marcel van der Spoel gaat na energiescan isoleren, maar vooral ook ventileren

“Omdat ik een jaren 60-woning heb, leek me een energiescan van mijn huis geen onverstandig idee,” vertelt Marcel van der Spoel uit Heino. Energievakman Leo Pelgrom is inmiddels langs geweest en Marcel weet zeker dat hij een flink deel van het advies gaat opvolgen. “Met name het binnenklimaat schijnt niet helemaal op orde te zijn. Dat verklaart misschien wel de hoofdpijnklachten die mijn partner af en toe heeft.”

Leo Pelgrom plaatst altijd een CO2-meter als hij een scan doet. “Tijdens ons gesprek gaf die steeds hogere waarden aan. En dan waren we nog maar met z’n tweeën. We leven hier geregeld met vijf mensen, dus… “

De woning van Van der Spoel staat aan de Schoolstraat in Heino en is in de jaren 60 gebouwd in de sociale sector. “Op dubbel glas na is er aan isolatie eigenlijk nooit iets gedaan, ook niet toen de woning door de woningstichting verkocht werd. Dus ik kon een goed advies wel gebruiken.”

De energievakman adviseert altijd eerst te isoleren, dan tochtplekjes aan te pakken, in combinatie daarmee ook goed ventileren en dan kijken wat je nog aan energie erbij moet opwekken. Via die weg bevorder je het wooncomfort, daalt de energierekening en wordt de woning snel meer waard.

In het geval van de woning van Marcel van der Spoel kwam naar voren dat zowel gevel, vloer als dak geïsoleerd moet worden. Marcel weet nog niet waar hij precies zal beginnen, “daar moet ik eerst mogelijke subsidies en financieringen voor op een rij zetten, maar ik begin niet met het dak, want daar ligt asbest op, dat vergt nog wel even wat meer onderzoek.” Dat asbest is meteen ook de reden dat er nog geen zonnepanelen op het dak komen, “want daar waagt geen leverancier zich aan op dit moment.”

Omdat gezondheid boven alles gaat, wordt er in huize Van der Spoel eerst een goed ventilatiesysteem aangelegd. Slechte ventilatie levert te veel CO2 op, maar ook vochtige lucht. Dat veroorzaakt niet alleen schimmels, je moet al dat vocht er ook bij verwarmen. Goede ventilatie is dus ook en bezuiniging!

Energiescan
Ook een scan laten doen?
klik dan hier of vraag info via
energieloketsalland@gmail.com
06-82119122

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten