Koop zonnepanelen en vraag de BTW (21%) terug

Interessant? Deel het artikel

Ben je al uit je goede voornemens voor 2019? Laten we je dan even een handje helpen. Koop zonnepanelen. Het mooie daaraan is dat je het geld dat je dat kost, binnen zeven jaar weer terugverdiend hebt. En je krijgt de btw ook nog terug!

Want heb je zonnepanelen aangeschaft en lever je energie? Dan heb je in feite een klein energiebedrijf en ben je dus ondernemer in de ogen van de Belastingdienst. Dit betekent dat je recht hebt op teruggave van de btw door de Belastingdienst op de factuur van de aangeschafte zonnepanelen. Bij een gemiddelde set zonnepanelen (12 stuks) levert je dit al gauw € 800,- op.

Je zonnepanelenleverancier kan dit, tegen een vergoeding, voor je regelen, maar je kunt het ook eenvoudig zelf doen. Maar hoe werkt dat nou precies? Hieronder een stappenplan.

Stap 1: Invullen formulier ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’, aanmelding als ondernemer.
Het formulier ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’ vind je op de website van de Belastingdienst. Bij vraag 1 vul je jouw gegevens in en de datum waarop de zonnepanelen zijn geplaatst. Bij vraag 2 (‘Ben je al ondernemer voor de btw’) kruis je ‘nee’ aan. Als je wel al ondernemer bent, beantwoord je deze vraag met ‘ja’. Je hoeft dan in de volgende jaren geen btw-aangifte meer te doen voor de zonnepanelen.

Stap 2: Afwachten reactie Belastingdienst
Binnen 5 dagen na ontvangst van jouw formulier, stuurt de Belastingdienst jou een brief ter bevestiging van jouw registratie als ondernemer. Hierin staan ook jouw persoonlijke btw-nummer en een uitleg van hoe je aangifte kunt doen. Een paar dagen later ontvang je per post een inlognaam en weer een aantal dagen later een wachtwoord. Daarmee kun je digitaal aangifte doen als je dat wilt. Het is ook mogelijk dat je de aangifteformulieren per post krijgt. Dit is afhankelijk van de regionale Belastingdienst.

Stap 3: Formulieren btw-aangifte invullen en versturen
Je doet btw-aangifte over het kwartaal waarin je de zonnepanelen hebt gekocht. Het bedrag dat je terugkrijgt, is de btw minus een vast bedrag (forfait). De forfait is afhankelijk van het opwekvermogen van je systeem. Op de website van de Belastingdienst staat een berekening voor het forfaitbedrag (ga hiervoor naar bit.ly/2PzE3L3). Wanneer je het formulier hebt ingevuld, verstuur je deze naar de Belastingdienst.

Stap 4: Bekendmaking rekeningnummer
De Belastingdienst vraagt daarna nog naar het rekeningnummer waarop zij het bedrag kunnen overmaken.

Heb je deze drie stappen doorlopen, dan is jouw btw-aangifte gereed en kun je de btw terugverwachten op jouw rekening. Van de Belastingdienst ontvang je vervolgens nog een brief waarin staat dat je bent uitgeschreven als ondernemer. Je bent namelijk maar in één kwartaal ondernemer (het kwartaal waarin je de zonnepanelen hebt aangeschaft).

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.