Energie

Klein Goldewijk kan met veel isolatie en eigen zonnepanelen bijna van het gas af

Fried Klein Goldewijk verricht aan de Lorkeersweg in Nieuw Heeten een klein wonder. Met een beperkt aantal zonnepanelen op zijn dak heeft hij nauwelijks nog energie van het net nodig. Dit jaar verbruikte hij nog zestig kuub, en met een setje nieuwe panelen is meer ook niet meer nodig.

Klein Goldewijk is elektricien. Dat is wel belangrijk in dit verhaal. Want dan kun je de werkzaamheden zelf allemaal uitvoeren, maar veel belangrijker nog: als je er verstand van hebt, dan zie je de mogelijkheden die er zijn. Mooi voorbeeld daarvan de manier waarop Klein Goldewijk zijn huis verwarmt. Hij heeft centrale verwarming, “maar die gebruik ik niet meer. Ik heb in onze woonvertrekken diverse elektrische kachels gehangen. Ik zag op tv dat ze dat in Noorwegen ook doen. Daar hebben ze kennelijk stroom genoeg, maar dat kan ik met zonnepanelen ook op die manier regelen.” Dus staan er nu op strategische plekken in het huis elektrische kachels. “Deze grote hebben we overdag aan”, wijst Klein Goldewijk aan, “maar die kleine daar houdt het hier ’s nachts op 17 graden. Daar zit een tijdschakelaar op, zodat ik er verder niet me bezig hoef te houden.”

Elektrische kachel
Een heel klein kacheltje om het op 17 graden te houden in een grote huiskamer van een stevige boerenwoning? “Ik heb het hier optimaal geïsoleerd. Er was een vakman van het energieloket op bezoek hier en die vergeleek het alsof ik mijn huiskamer in een kartonnen doos ingepakt had. En dat klopt ook wel een beetje. Rondom heb ik van die isolatieplaten aangebracht die ze normaal gebruiken om het dak te isoleren. Bij de instelling waar ik als electricien werkte werd gerenoveerd. Daar gingen die platen de container in. Van de aannemer mocht ik er meenemen zoveel ik wilde. Dat scheelde hem de afvoerkosten, mij scheelt enorm op de energierekening.” Op zolder. Onder de rieten kap van de woning, zijn die platen goed te zien. Niet tegen de rieten kap, maar op de zoldervloer. “Hier op zolder zelf kan het in de winter wel tegen het vriespunt dalen, maar daar heb ik in huis geen last van. En in de winter gebruiken we ook nog de andere zitkamer van het huis, daar hebben we een heerlijke houtkachel staan.”

Bijna geen gasverbruik
Dit kalenderjaar heeft Fried Klein Goldewijk alleen nog maar gas gebruikt voor de douche. Alle andere energieverbruik gaat via elektrisch. Dat wekt hij allemaal op met eigen panelen en in september zijn daar nog wat nieuwe panelen bij gekomen. “Daar heb ik een bedrijf voor laten komen, maar het meeste doe ik zelf. Dan kost het alleen de materiaalkosten maar.” In de ‘technische ruimte’ hangen drie omvormers, voor iedere set zonnepanelen eentje. “Intussen heb ik de hoofdkabel naar de meterkast ook maar aangepast naar de dikste soort omdat er anders te veel spanningsverlies optrad.”

“Ik betaal nu nog 36 euro in de maand aan energiekosten, en eigenlijk kan dat straks naar alleen de netwerkkosten en een heel klein beetje gas. Met die nieuwe panelen moet ik bijna zelfvoorzienend zijn. Maar ik ga nog niet zo ver dat ik me van het net laat afhalen, want opslag is op dit moment nog te duur. Maar als de saldering minder wordt en accu’s goedkoper worden… ik ben er klaar voor.”

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten