Energie Leefbaarheid Milieu

Kinderen Oostenwind bouwen een duurzame woning

Leerlingen van basisschool Oostenwind in Raalte bouwen hun eigen duurzame huis. Bewoners van dat huis moeten zo weinig mogelijk energie nodig hebben en de energie die ze gebruiken moet vooral duurzaam opgewekt worden. De hele school doet mee aan het project waar de leerlingen nu al de hele maand mee bezig zijn.

De duurzame opdracht die de school aan hun leerlingen geeft wordt stapje bij beetje groter. Zo ontspon zich aan het begin van het project een gesprek over de gevolgen van de korte dagen die we nu hebben. Kom je ’s morgens op school en moet het licht nog aan en als je naar huis gaat is het al bijna weer donker. Lampen gebruiken energie. Maar de ene lamp doet dat minder dan de andere lamp. En waar je niet bent, heb je geen licht nodig. Je kunt je voorstellen hoe dat tot bewustwording leidt.

Volgende vraag is dan welke apparaten nog meer energie verbruiken en hoeveel. Hoe je aan elektriciteit komt. En dat fossiele brandstoffen die we daar voor gebruiken én vervuilen én opraken. Leerlingen komen dan in aanraking met duurzame energie. De al wat oudere leerlingen hebben zelfs kennis gemaakt met de warmtepomp!

Intussen wordt er in de ontdekhoek gewerkt aan een duurzaam huis, waar steeds meer opgedane kennis in terug te vinden is. Kennis wordt ook de klas ingehaald. Zo heeft de Sallandse eigenaar van Icell uitgelegd hoe je van oude kranten isolatiemateriaal maakt. Of leerlingen gaan die kennis zelf ophalen. Zo is er een excursie geweest naar het Enexishuis in Zwolle. En Sinterklaas kwam met een elektische auto!

De bouwers van het huis gaan na de kerstvakantie verder. Het huis wordt in de eerste schoolweek van januari opgeleverd aan wethouder Frank Niens van de gemeente Raalte.

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten