Energie

Infraroodverwarming is (voor erbij) zo gek nog niet

In appartementen en tussenwoningen die redelijk tot goed geïsoleerd zijn, kan met infraroodverwarming veel bespaard worden op de energierekening, zo blijkt uit onderzoek van Thuisbaas. Dat is mooi meegenomen omdat infraroodpanelen weinig plaats innemen en minder duur zijn dan andere vormen van aardgasvrije verwarming.

Dat schrijft Joop van Vlerken op Gawalo.nl.

Thuisbaas is vanuit Urgenda opgericht en ze hebben een onderzoek gedaan naar infrarood. Infrarood heeft de naam zowel heel erg als juist weinig efficient te zijn. Want als je het paneel aanzet voel je de warmte gelijk, maar zet je het paneel weer uit, is de warmte ook gelijk weg.

Los van het energieverbruik is het grote voordeel dat je geen buizenstelsel hoeft aan te leggen, je zet de plaat (die weinig ruimtje in beslag neemt) op de plek waar je warmte wil en klaar is Kees.

Maar ook het energieverbruik bleek erg gunstig. Proefondervindelijk – niet wetenschappelijk! – wees uit dat al goed geïsoleerde woningen die los van het gas gingen door de cv-ketel te vervangen voor infraroodpanelen van ThermIQ, liefst 55 procent minder energie verbruiken.

Vakmannen
We hebben de vakmannen van Enegieloket Salland om een reactie gevraagd op dit onderzoek. Ze waarschuwen er vooral voor dat infraroodpanelen alleen verwarmen onder het paneel zelf. De ruimte wordt niet verwarmd. Je creëert dus warmteverschillen tussen in en buiten de straling van het paneel. In een al heel goed geïsoleerd appartement, of daar waar je ook andere verwarming hebt zodat de rest van de ruimte ook al behoorlijk aangenaam is. kan een infraroodpaneel per plekke een lekkere extra warmte geven.

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten