Energie

Heb je een eigen huis? Vraag een energiescan aan!

Wel of geen zonnepanelen? Is mijn huis geschikt voor een warmtepomp? Veel mensen lopen met vragen over energiebesparing rond. Maar, waar begin je? Om woningeigenaren met vragen rondom duurzaamheid te helpen hebben overheden energieloketten in het leven geroepen. In de gemeenten Raalte en Olst-Wijhe kennen we het Energieloket Salland. Het loket wordt bemand door energievakmannen die woningeigenaren graag voorzien van professioneel en onafhankelijk advies op maat.

Energiescan
In de gemeente Raalte en Olst-Wijhe kunnen woningeigenaren een gratis energiescan aanvragen. Met zo’n scan krijg je binnen 2 uur inzicht in de mogelijkheden van jouw huis. Daarbij kijken we niet alleen naar het huis, maar ook naar het verbruik, de gezinssamenstelling en naar de toekomst. Denk bijvoorbeeld aan gezinsuitbreiding, kinderen die uit huis gaan of die ongeïsoleerde zolder waar je een hobbykamer van wilt maken.

Om een goed advies te geven moet je vooraf een checklist in te vullen. Zo hebben de vakmannen vast wat informatie over het huis en kunnen ze gericht te werk gaan. Achteraf krijgen mensen een overzichtelijk rapport met praktische tips om energie te besparen. Ook krijg je informatie over beschikbare subsidies en aantrekkelijke financieringsvormen.

Sommige tips leveren besparingen op waarvoor nagenoeg geen investering nodig is. De temperatuur van een cv-ketel staat bijvoorbeeld vaak ingesteld op 80ºC. Als je deze instelling een paar graden verlaagd, kun je jaarlijks al flink wat gas besparen. Dat is makkelijk verdiend!

Inmiddels zijn er al ruim 320 energiescans uitgevoerd door het energieloket. Zonnepanelen, isolatie en verlichting zijn populair als het gaat om opvolging van het advies. Deze maatregelen verdienen zich snel terug en ze verbeteren het comfort. De woningwaarde neemt ook toe.

Subsidie voor isoleren
Isoleren is nu zelfs nog aantrekkelijker. Vanaf 2 september is de subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH) weer open. Hiermee bespaar je al gauw honderden euro’s. Je kunt deze subsidie als woningeigenaar aanvragen als je minimaal twee isolerende maatregelen hebt uitgevoerd. Denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je dak, gevel, bodem en vloer. Kijk voor meer informatie op de website van RVO. Daar vind je ook een rekentool waarmee je van tevoren je subsidie kunt inschatten. Zie hier alle andere subsidiemogelijkheden.

Vraag een gratis energiescan aan
Heb jij een eigen huis in de gemeenten Raalte of Olst-Wijhe? Dan kun jij ook een gratis energiescan aanvragen. Stuur een e-mail naar energieloketsalland@gmail.com of bel 06 – 8211 9122. Het energieloket helpt ook graag bij het organiseren van een buurtbijeenkomst over energiebesparing. Hier kun je ook meer info vinden.

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten