Energie

Hans Marsman isoleert eerst de vloer en kijkt later wel of er nog verwarming in moet

De energiescan die Hans Marsman liet uitvoeren door Energieloket Salland hadden twee mooie boodschappen tot gevolg: zijn energieverbruik was al aan de lage kant en misschien zou een goede vloerisolatie al wel voldoende zijn voor het laatste beetje comfort.

Dat uit de (gratis) scan kwam dat het energieverbruik aan de lage kant was, dat verraste Marsman (67) niet echt. Hij had namelijk al wel verschillende maatregelen getroffen. Zo was zijn huis uit 1976 aan de Oldenhof in Heeten al helemaal voorzien van thermopane. En daar waar mogelijk waren de lampen al vervangen door LED. Marsman was dus al wel behoorlijk bezig met energie besparen. Ook heeft hij op het zand van de kruipruimte in zijn woning dik landbouwplastic gelegd om vocht van onderaf tegen te gaan. “Je kunt dat door een bedrijf laten doen, maar toen ik zag hoe dat werkte, dacht ik ‘dat kan ik zelf ook wel’. Door het folie in de kruipruimte trekt het vocht niet op.” En we weten allemaal dat vocht koud optrekt.

Door alles wat ik al gedaan had, leek het energievakman Frank Middelkoop van energieloket Salland niet nodig nu ook al te investeren in bijvoorbeeld dakisolatie of een warmtepomp. “Ik heb een CV-ketel van twee jaar oud, dus die kan nog wel even mee.” Marsman gaat om die reden nog niet ‘van het gas los’. “Ik moet eerst nog maar eens zien of we dat met z’n allen voor 2050 gaan redden en ik ga ervan uit dat warmtepompen en dergelijke de komende tijd nog een flink stuk goedkoper gaan worden.” Toch maakt Marsman al wel een eerste stap: “Er komen zonnepanelen op het dak en me de stroom daarvan gaan we elektrisch koken.”

Of er uiteindelijk vloerverwarming gaat komen, laat Marsman van de huidige winter afhangen. “We hebben begin december vloerisolatie laten aanbrengen en gaan de komende maanden bekijken hoe dat bevalt. Als we tevreden over het comfort zijn dat dat oplevert, laten we het hierbij. Anders kunnen we in het voorjaar alsnog óók vloerverwarming aan laten leggen. Maar vanwege al dat breekwerk: als het niet nodig is, doen we dat niet!”

Marsman kan dus uit de voeten met het advies van Energieloket Salland. “We hebben samen alles hier in huis doorgenomen en daar kwam een advies uitrollen dat me wel aanstond. Niet alles in een keer willen, maar kijken naar wat de klant wil en daar het advies ook op aanpassen.

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten