Energie

Grootste zonnepark op water van Europa in Zwolle

Op de Sekdoorse Plas in Zwolle is het grootste drijvende zonnepark van Europa in gebruik genomen. Het vorig grootste zonnepark van Europa was… in Zwolle (tegenover Ikea).

De Sekdoorne Plas is de zandafgraving aan de Heinose kant van Zwolle. GroenLeven heeft in samenwerking met gemeente Zwolle en de lokale energiecoöperatie Blauwvinger Energie op de zandwinplas van Roelofs Zandwinning en KWS Infra Zwolle het zonnepark gerealiseerd.

GroenLeven: “Door zandwinplassen en andere binnenwateren te combineren met zonnepanelen wordt de inzet van bruikbare oppervlakte voor duurzame energie vermeden. De filosofie: Zonne-energie creëren als dubbelfunctie op daken, parkeerplaatsen, vuilstorten, industrieterreinen en dus water. Dit drijvende systeem maakt gebruik van speciale panelen die licht doorlaten, lichtstraten en ook tussen de panelen zit ruimte. Op deze manier blijft licht zoveel mogelijk het water raken. De zandwinplassen worden nooit volledig bedekt met zonnepanelen, zodat er voldoende ruimte overblijft voor flora en fauna.”

Burgers – die van Zwolle kregen voorrang – konden mee investeren in het park. Je kon een zonnedeel kopen en dan dus indirect zelf duurzame energie opwekken. Alle aandelen me een totaalwaarde van ruim zeven ton zijn inmiddels aan de man gebracht. De 39.544 zonnepanelen leveren inmiddels energie aan meer dan 4.600 huishoudens!

(foto’s: GroenLeven)

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten