Energie

Goed voornemen: nog snel even zonnepanelen

Zonnepanelen worden al maar goedkoper en je kunt dit én volgend jaar nog 100% van de stroom die je opwekt betaald krijgen als je terug levert (saldering geheten). Dus goed voornemen: schaf ze aan die zonnepanelen. Geld op je dak levert veel meer op dan geld op de bank.

Als je geld op de bank hebt staan, krijg je er nul procent rente op. Als je geld als zonnepaneel op je dak legt wek je gratis stroom op. Die hoef je dan dus niet meer te komen. Over zeven jaar heb je op die manier de kosten van de panelen terugverdiend en daarna heb je nog jaren gratis stroom. Panelen gaan met gemak vijftien of twintig jaar mee.
Zelfs als je geen geld op de bank hebt, kun je verdienen: want je kunt heel goedkoop geld lenen voor duurzame doelen. Moet je maar even je gemeente of de bank vragen.

Omdat de panelen steeds maar goedkoper worden, krijg je na 2022 ieder jaar iets minder terug van de stroom die je terug levert. Tot 2030 gaat er ieder jaar zo’n beetje tien procent af. Als je nu aanschaft, blijft je terugverdientijd daarom zeven jaar.

Accu, nu nog niet
Als het terugverdienen percentatief afneemt komt de accu vanzelf op. Die is nu nog redelijk duur, heeft een terugverdientijd van vijftien jaar en gaat ook precies vijftien jaar mee. Maar de voorspelling is dat de accu snel goedkoper wordt en een grotere opslagcapaciteit krijgt. Daarnaast zullen veel stroomverbruikers in je huis slimme apparaten worden. Dat ze bijvoorbeeld pas aan het werk gaan als de zon stroom geeft.

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten