Energie

Belasting op gas (flink) duurder, elektrisch (iets) goedkoper

Op weg naar ‘los van gas’ neemt de overheid geregeld maatregelen mensen te stimuleren over te stappen op elektrisch. Een van die maatregelen is het duurder maken van gas, maar tegelijk goedkoper maken van elektrisch. Bij gewoon gebruik wordt de belasting op elektrisch 0,2 procent goedkoper, de belasting op gas 20 procent duurder.

Over tien jaar – zo is het streven – heeft een kwart van de huizen geen gasaansluiting meer. In 2050 moeten we helemaal los van gas zijn.

Energiemaatregelen worden vaak afgeschilderd als kostbaar. Maar je kunt het in veel gevallen zo duur, of misschien wel zo goedkoop maken als je zelf wil. Zo wordt gas bijvoorbeeld (iets) duurder, tegelijk wordt elektrisch (iets) goedkoper. Dus overstappen op elektrisch maakt het leven goedkoper. Daar komt bij dat zonnepanelen mensen met een gunstig dak uiteindelijk gratis stroom leveren. Je verdient de aanschaf van de panelen binnen zeven jaar terug. En voor aanschaf kun je vaak subsidie krijgen. Klik hier voor de mogelijkheden.

De energievakmannen van het Energieloket Salland kunnen je een advies geven op maat. Huiseigenaren in Salland kunnen een quickscan aanvragen. In Raalte is daar nog subsidie voor. Daar is de scan gratis. In Olst-Wijhe betaal je 120 euro. Maar dat betaalt zichzelf vaak terug via een lagere energierekening.