Energie Klimaat

Essent vervangt asbestdaken voor zonnepanelen

Eneregiemaatschappij Essent wil asbestdaken vervangen in ruil voor zonnepanelen. Essenmt betaalt de sanering én de zonnerpanelen, maar wil dan ook twintiug jaar de elektriciteit van de panelen hebben. Daarna is de eigenaar van het dak eigenaar van de panelen, die dan altijd nog zo’n tachtig procent van de beginwaarde opleveren.

Met die formule helpt Essenst veel boeren uit de problemen. Met grote asbestdaken hikken zij aan tegen de kosten. Die hebben ze nu in het geheel niet. Asbestdaken veranderen op die manier de komende jaren in zonnecentrales, zo verwacht Essent.

Driedubbele winst 
Stella Brenninkmeijer, directeur Marketing Development van Essent: “Het vervangen van asbestdaken door een nieuw dak met zonnepanelen is driedubbele winst: het bedrijf een asbestvrij dak, wij de ruimte om groene stroom op te wekken en Nederland meer lokaal opgewekte, duurzame energie.”

“Op de totale voorraad asbestdaken passen in totaal zo’n 17 miljoen zonnepanelen. Dat is goed voor het stroomverbruik van circa 1,6 miljoen huishoudens en een CO2-besparing van 3,2 Megaton. Dat staat gelijk aan een bos zo groot als 320.000 voetbalvelden, ruim de oppervlakte van Limburg. Door zonnepanelen op de daken te leggen, benutten we beschikbare, geschikte ruimte in Nederland optimaal.”

Essent biedt deze werkwijze ook aan aan andere eigenaren van grote asbestdaken.