Energie

Enexis investeert in stroomnet vanwege zonneparken

Het gaat hard met de zonneparken. De panelen komen niet alleen op onze daken terrecht, maar ook als parken op leegstaand terrein. Het huidige netwerk van Enexis kan die toename van stroom moeilijk aan. Dan kun je roepen dat er een probleem zit aan te komen, je kunt het ook als een uitdaging zien en plannen ontwikkelen om de capaciteit van het netwerk te verhogen.

Enexis doet dat laatste. Ze investeert de komende tijd 845 miljoen euro in de versterking van de energienetten. In Overijssel gaat het om 80 miljoen euro. Daarnaast gaat  nog 14 miljoen euro naar het plaatsen van slimme meters.

Zo komt er een capaciteitsuitbreiding van het transportverdeelstation in Stadshagen in Zwolle en van Bergweide in Deventer. In beide gevallen moeten grote zonneparken hun stroom kwijt kunnen op de piekmomenten dat de zon stevig schijnt.

Tegelijk investeert Enexis flink in slimme meters. Die maken het mogelijk dat de consument stroom gebruikt op zonnige uren, zodat er meer stroom gevraagd wordt op momenten dat de zon schijnt. Je kunt daar je wasmachine bijvoorbeeld op programmeren.

Marjan Minnesma van Urgenda had overigens tijdens haar lezing in Zwolle nog een veel simpeler oplossing. Ons elektriciteitsnet is dubbel uitgevoerd, om reserve te hebben bij storingen. “Als je slechts vijf procent van dat tweee net gebruikt, zijn alle problemen opgelost”, zegt ze. “Dan hebben we de tijd om rustig uit te breiden.”