Energie

Energievakman Jansman: “Duidelijk dat er veel te besparen was.”

Je verruilt je moderne woning in Mariënheem voor een jaren 60-huis in Luttenberg. Dan kun je wel even wat advies gebruiken. Jacqueline en Talitha schakelden én Eigen Huis én een energievakman in.

Afgelopen voorjaar vond de verhuizing plaats. In het aankoopproces hadden Jacqueline en Talitha al een bouwkundige keuring via de vereniging Eigen Huis laten doen. Ze wisten toen ook al van vorige bewoners dat de energierekening een stuk hoger zou zijn dan ze gewend waren.

De Sallandse Energiecoach Richard Jansman is ook Energievakman van Energieloket Salland en hij werd er bij gevraagd om te kijken of die hogere energierekening te beperken viel.

Jansman: “Je kijkt dan altijd eerst naar muren, vloer en dak. Duidelijk was dat er veel te besparen was met spouwmuur-isolatie. Ook was een gedeelte van de vloer niet geïsoleerd, terwijl daar wel vloerverwarming lag. Als je dat isoleert maak je echt meters. Het dak was door de vorige bewoners al onder handen genomen. Niet op het niveau van de nieuwbouwnorm nu, maar ik zou er eerst nog niet te veel geld in steken omdat het rendement er wel is, maar niet al te hoog zal zijn.”

“Ik raad ook altijd zonnepanelen aan. Die verdienen zichzelf terug en ze geven de groenste stroom die je maar kunt bedenken. Maar dat hoefde hier niet. Die waren al besteld! Ik kon nog wel de tip geven een paar stroom verslindende halogeenspotjes in de kamer te vervangen door LED.”

Jacqueline en Talitha hebben twee bedrijven langs laten komen voor de isolatie. Ze kozen uiteindelijk voor de meest milieuvriendelijke materialen. De vloer is met isolatiefolie gedaan. De ander bood Pur aan maar er lagen veel leidingen in de weg waar je later niet meer mooi bij kunt. De muren zijn voorzien van Supafil glaswol dat voor 80% bestaat uit gerecycled glas en ook nog goed het geluid dempt van de drukke weg waar het huis aan staat.

Er bleek ook nog subsidie mogelijk te zijn. Via SEEH hebben Jacqueline en Talitha ongeveer een kwart van de investering van 3700 euro terug gekregen. Jansman: “Hoeveel ze precies gaan besparen is nog even afwachten, maar met de 10 cent belastingverhoging die er aan staat te komen de komende jaren wordt die besparing ieder jaar alleen maar hoger.

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten