Energie

Energietip: weer de zon buiten, niet binnen

De zon verwarmt je huis. In de zomer doet ie dat wel eens wat te fanatiek. Dan kun je beter die temperatuur buiten zien te houden dan dat je airco aanjaagt. Hoe zorg je daar voor?

Het is hoe dan ook beter de warmte buiten al op te vangen in plaats van binnen. Dus zonwering aan de buitenkant heeft de voorkeur. Je kunt voor screens kiezen. Maar denk ook eens na over luiken. Die zou je ’s winters ook kunnen gebruiken om warmte binnen houden. Als je de ruimte hebt is een boom ook een goed alternatief. Die geeft in de zontijd schaduw. In wintertijd is het blad eraf, dus schijnt de zon er door.

Als je nog moet bouwen, denk er dan aan dat je ‘op het zuiden’ bouwt. De leefruimtes van je huis kunnen dan lekker warm van de zon worden en je slaapkamers kun je dan koel aan de noord en oostkant situeren. Als je dan toch nog moet ontwerpen: een overstek van je dakrand boven het raam kun je zo aanleggen dat hij in de zomer de hoog staande zon tegen houdt terwijl die vanaf herfst tot lente er onder door schijnt.

Hoe dan ook: hou het koel in huis, dan hoeft de airco niet aan.

Gratis energiescan
Woningeigenaren in Raalte kunnen en Olst-Wijhe kunnen een gratis energiescan aanvragen. Je vult een checklist in, waarna een energievakman langskomt en jouw situatie bekijkt. Je krijgt dan onafhankelijk advies over energiebesparing in jouw situatie, over verhoging van wooncomfort en hoe je eventueel zelf energie kunt opwekken.

Je kunt naar aanleiding van die eerste scan tegen betaling ook een gedetailleerder extra adviestraject ingaan. Je krijgt dan de garantie dat je die kosten terug gaat verdienen via een lagere energierekening.

Klik hier voor de checklist. Neem daarna contact op met het energieloket via:
energieloketsalland@gmail.com
06-82119122

Subsidie
Klik hier om te achterhalen hoe je subsidie

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten