Energie

Energietip: was met iets minder warm water

Wassen op 40, 60 en 90 graden, dat is wat we zo gewend zijn. Maar smerig is je was? En hoe schoon moet die worden? Passen daar de temperaturen bij die we ontwikkelden in de jaren dat energie geen probleem leek te zijn?

Er worden onderzoeken gedaan naar de ondergrens van de temperatuur. Dat heeft onder andere te maken met de vervuiling die je weg te werken hebt. Die onderzoeken zeggen dat 30 graden niks onderdoet ten opzichte van 40. En als je gesport hebt waarbij je kleren alleen vies van zweet zijn geworden, volstaat (direct na het sporten) even uitspoelen in een bakje koud water zelfs.

Wassen op 90 graden is bijna nooit nodig. En 60 graden is zo’n tussenstap waarbij 40 ook heel vaak voldoet.

Al die onderzoeken zijn niet toegesneden op jouw persoonlijke situatie, maar ga het gewoon eens proberen. En bedenk dat bijvoorbeeld ook dat die spijkerbroek die je alleen maar voor klussen en werken in de tuin gebruikt, misschien helemaal niet vlekvrij hoeft te worden. Bijkomend voordeel is dat minder heet gewassen kleding minder snel slijt.

Om het milieu te sparen zijn eco-wasmiddelen beter en zou je wasverzachter moeten mijden. En na de was, geen droogtrommel, maar gewoon ophangen aan een rekje.

2 reacties

Klik hier om een reactie achter te laten

  • Ik heb altijd gehoord : hoe kouder je wast, des te eerder raken de leidingen van de wasmachine verstopt met vetten. Dus eerder een nieuwe wasmachine. Waar zit dan de besparing ?? Ik denk dat de wasmachine fabrikanten staan te juichen.