Energie

Energietip: vijf tips om water te besparen

@PX Here

Je kunt behoorlijk wat water besparen, je hoeft er alleen maar wat slimmer mee om te gaan. Dat scheelt water, dat scheelt water zuiveren, maar in het geval van warm water, scheelt dat ook veel energiekosten.

Met onderstaande vijf tips kun je dagelijks gemakkelijk veel drinkwater besparen.

Douche een minuutje korter

Tijdens een gemiddelde douchebeurt van 8,3 minuten verbruik je ongeveer 70 liter drinkwater. Dat is meer dan de helft van het drinkwater dat je dagelijks gebruikt. Door een minuut korter te douchen, bespaar je al zo 42,5 liter per persoon per week. Dat is ruim 2200 liter per jaar! Door een waterbesparende douchekop te gebruiken, bespaart een gemiddeld huishouden 8500 liter per jaar.

Gebruik het gehele jaar door water uit een regenton

Hoewel driekwart van de Nederlanders een tuin heeft, gebruikt maar slechts een derde een regenton. En dat terwijl een kwartier de tuin sproeien 100 liter water kost. Hemelwater is gratis en perfect om planten water te geven of de auto schoon te maken. En wist je dat je er ook je ramen mee kunt lappen?

Gebruik de spoelonderbreker op het toilet

Een derde van de Nederlanders gebruikt nooit de spoelonderbreker van het toilet. Dagelijks gebruiken we ongeveer 20 liter water om het toilet door te spoelen. Door de juiste spoelknop op het juiste moment te gebruiken, bespaar je ongeveer de helft. En vervang oude wc’s, een nieuwe heeft een kleiner reservoir.

Draai de kraan dicht tijdens het tandenpoetsen

Laat jij ook tijdens het tandenpoetsen de kraan lopen? Zonde van al dat kostbare drinkwater dat gewoon wegloopt, zonder dat je het nodig hebt. Wanneer je twee minuten je tanden poetst, spoel je meer dan 40 liter water per keer door de gootsteen. Door de kraan even dicht te draaien, bespaar je enorme hoeveelheden water.

Vervang lekkende en druppelende kranen

Je verwacht het misschien niet, maar een lekkende kraan kost soms wel duizenden liters per jaar. Flinke waterverspilling dus! Je kunt veel water besparen door oude kranen te vervangen. En ben je dan toch bezig? Kies voor een mengkraan met een energie- en waterbesparende functie.

2 reacties

Klik hier om een reactie achter te laten

  • Als het gaat om ‘Energietip: vijf tips om water te besparen’: Hier een zesde tip.
    Als je je haar inzeept met shampoo, zet de kraan/douche dan uit. Inzepen duurt ongeveer 30 seconden. Was je je haar elke dag dan heb je je kraan in een jaar tijd ongeveer 180 minuten oftewel drie uur open staan. Zo bespaar je drinkwater en stroom/gas en geld.

    • Dank voor de extra tip! Wij kennen trouwens ook mensen die helemaal geen shampoo gebruiken! Daar gaan we binnenkort ook wel een keer aandacht aan besteden.