Energie

Energietip: Schoonmaken van zonnepanelen rendeert (vermoedelijk)

Heb je zonnepanelen op het dak liggen, dan is het verstandig om deze jaarlijks schoon te maken. Uit divers onderzoek blijkt dat dit zeker de moeite waard is.

Onderzoek bij het platform zonnepanelen.net heeft uitgewezen dat het schoonmaken van de panelen direct circa vijf procent meer opbrengst oplevert. Andere onderzoeken spreken van vijftien procent. Lonend is het zeker, maar hoe kun je die kwetsbare panelen schoon maken? Gebruik bij het schoonmaken een tuinslang met spuitpistool. De druk uit de tuinslang is niet schadelijk voor de zonnepanelen. Gebruik in geen geval een hogedrukreiniger. Als je al gaat poetsen, gebruik dan een zachte borstel of een doek

Als je panelen laat schoon maken, laat het dan doen door een gespecialiseerd bedrijf. Ze gebruiken voor het schoonmaken ontkalkt water (osmosewater) en een speciale zachte borstel, die de panelen niet beschadigt. Als je het zelf doet, gebruik dan altijd een zachte doek of een zachte nylon borstel. Gebruik nooit allesreinigers en ruitenreinigers; de chemicaliën in deze middelen kunnen krassen veroorzaken. En boven alles, zorg voor een goede ladder of stabiele (rol)steiger.

Als er sneeuw op de panelen ligt leveren de panelen ook geen stroom. Bij hellende daken is het meestal geen probleem omdat de sneeuw over het algemeen weer vrij snel van de panelen afglijdt. Als de panelen vlakker liggen en je wilt toch de sneeuw verwijderen, dan kan je het beste doen met een telescopische wisser. Sneeuw eraf spuiten met water is uit den boze en ga ook niet met een ruitenkrabber bezig!

Gratis energiescan
Woningeigenaren in Raalte kunnen en Olst-Wijhe kunnen een gratis energiescan aanvragen. Je vult een checklist in, waarna een energievakman langskomt en jouw situatie bekijkt. Je krijgt dan onafhankelijk advies over energiebesparing in jouw situatie, over verhoging van wooncomfort en hoe je eventueel zelf energie kunt opwekken.

Je kunt naar aanleiding van die eerste scan tegen betaling ook een gedetailleerder extra adviestraject ingaan. Je krijgt dan de garantie dat je die kosten terug gaat verdienen via een lagere energierekening.

Klik hier voor de checklist. Neem daarna contact op met het energieloket via:
energieloketsalland@gmail.com
06-82119122

Telefonisch advies
Telefonisch consult kan ook. Klik hier om te lezen hoe dat werkt.

Subsidie
Huiseigenaren die energiebesparende maatregelen treffen kunnen een deel van de aanschafkosten terug krijgen.

Klik hier om te achterhalen of er nog meer subsidiemogelijkheden zijn

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten