Energie

Energietip: LED-lamp doet inmiddels alles wat oudere lampen ook deden

De ontwikkeling van LED-licht is zo snel gegaan dat er van negatieve aspecten ten opzichte van alle andere verlichting geen sprake meer is. LED geeft alle soorten en sferen licht je die maar wil hebben, het verbruikt de minste energie, het veroorzaakt nagenoeg geen warmte, en je kunt het gewoon dimmen. Hoewel dat dimmen nog wel even dfoorontwikkeld moet worden.

Net als bij de oude gloeilamp, heb je wel voor iedere wens een andere lamp nodig. En bij vervanging moet je niet hetzelfde wattage nemen, want als je een veertig Watt lamp vervangt met veertig Watt LED, heb je een schijnwerper in huis hangen. En als je wil dimmen, moet je ook even kijken of dat bij die betreffende lamp kan. Want eerlijk is eerlijk: dat dimmen van LED, dat is nog niet helemaal uitontwikkeld.

LED-lampen zijn in aanschaf wel wat duurder dan wat je gewend was, maar het stroomverbruik is aanzienlijk minder, dus de totaalprijs is stukken goedkoper. We lazen zelfs ergens dat het stroomverbruik zo weinig is, dat dat voor velen reden is buitenverlichting ’s nachts permanent te laten branden. Dan wordt het toch weer wat duurder en het nachtleven van de natuur is daar ook niet bij gebaat.

Mensen die al heel vroeg aan de LED-lamp zijn gegaan zouden nu al wel eens kunnen meemaken dat de lamp begint te knipperen. Dat kan duiden op een kapotte driver, de aansturing van de lamp. We hebben ons laten vertellen dat de huidige generatie LED’s daar geen last meer van heeft.

Net als bij zoveel, geldt bij de LED-lamp ook dat goedkoop meestal duurkoop is. Een goedkoop lampje geeft niet die mooie sfeerverlichting, gaat sneller kapot en als die zegt dat ie dimbaar is, wil dat wel eens tegenvallen. En ook even uitkijken als de LED-lamp niet direct op het 220-net gezet wordt maar dat er eerst een transformator tussen zit. LED heeft er moeite mee aangestuurd te worden onder de 30 Watt. Daarom is het ook uitkijken als je een nu gedimde lamp met travo vervangt door LED. Vooral als je van halogeen overstapt naar LED s dat aan de hand.

Gratis energiescan
Woningeigenaren in Raalte en Olst-Wijhe kunnen een gratis energiescan aanvragen. Je vult een checklist in, waarna een energievakman langskomt en jouw situatie bekijkt. Je krijgt dan onafhankelijk advies over energiebesparing in jouw situatie, over verhoging van wooncomfort en hoe je eventueel zelf energie kunt opwekken.

Je kunt naar aanleiding van die eerste scan tegen betaling ook een gedetailleerder extra adviestraject ingaan. Je krijgt dan de garantie dat je die kosten terug gaat verdienen via een lagere energierekening.

Klik hier voor de checklist. Neem daarna contact op met het energieloket via:
energieloketsalland@gmail.com
06-82119122

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten