Energie

Energietip: Koud eten kan heel lekker zijn

We houden bij ons eten meestal vast aan vaste patronen. Twee keer brood en een keer warm eten per dag. In de meeste andere landen hebben ze andere ritmes. Het is best leuk eens na te denken wat het beste bij jouw past.

Wat dat met energie te maken heeft? Eigenlijk best veel. Eten dat je koud eet hoef je niet op te warmen. De winter is de tijd voor stamppot. Een stevige, maar vooral ook erg warme maaltijd. Een stamppot heft namelijk vaak veel vocht in zich, waarmee je de temperatuur hoog op kunt schroeven. Zo’n heel warme maaltijd maakt jouw lijf ook lekker warm, dus hoeft de omgevingstemperatuur iets minder hoog te zijn. Als je dan ’s avonds ook nog gemberthee drink, ga je lekker warm naar bed.

Maar andersom: denk er in de zomer eens over na heerlijke maaltijdsalades te maken van rauwkost, dis je dan eet met brood of koude rijst. Dan krijg je het juist niet zo warm. Trouwens: als je eten overhoudt: gooi het niet weg: dat is een dag later heel vaak weer heerlijk broodbeleg of als erbij voor de hoofdmaaltijd. Als je daar een keer aan gewend bent vind je het zelfs fijn als er ’s avonds wat eten overblijft voor de volgende dag.

Heb je de inhoud van jouw vriezer wel eens goed in je opgenomen? Hoeveel spul ligt daar in dat er al heel lang in ligt? Overweeg of dat wel nodig is. En hoeveel gemak geeft een vriesvak in de koelkast als je ook al een vriezer hebt?

Gratis energiescan
Woningeigenaren in Raalte en Olst-Wijhe kunnen een gratis energiescan aanvragen. Je vult een checklist in, waarna een energievakman langskomt en jouw situatie bekijkt. Je krijgt dan onafhankelijk advies over energiebesparing in jouw situatie, over verhoging van wooncomfort en hoe je eventueel zelf energie kunt opwekken.

Je kunt naar aanleiding van die eerste scan tegen betaling ook een gedetailleerder extra adviestraject ingaan. Je krijgt dan de garantie dat je die kosten terug gaat verdienen via een lagere energierekening.

Klik hier voor de checklist. Neem daarna contact op met het energieloket via:
energieloketsalland@gmail.com
06-82119122

Subsidie
Klik hier om te achterhalen hoe je subsidie

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten