Energie

Energietip: kan het eigenlijk ook zonder afzuigkap?

De afzuigkap is helemaal ingeburgerd. Dus gebruiken we die. Maar heb je liever: het lawaai van de afzuigkap of ’s avonds nog de keur van je verrukkelijke maaltijd in huis?

De afzuigkap, die kun je er goed bij hebben om vocht en vet af te zuigen dat bij het eten opkringelt. Want vet in huis is vies. En vocht in huis veroorzaakt schimmel. Ook vies dus eigenlijk. Maar het gebruik van de afzuigkap lijkt in veel keukens verder te gaan dan dat. Het lijkt er soms wel op dat de keuken geen geurtjes meer mag verspreiden. Dat het er een cleane omgeving moet zijn.

Denk er eens over na wat je het liefst hebt: die klereherrie van de afzuigkap, of de geur in huis van het lekkere eten van die avond? Precies! Gebruik de afzuigkap dus even in het vuur van de strijd en zet ‘m daarna uit. Of zet een raampje in de keuken open. Kan ook.

En dan dit nog: kijk bij de bouw van je huis dat de afvoer van de afzuigkap recht naar boven kan, zo het dak uit. Als de afvoer recht naar boven gaat, heb je haast geen motor nodig voor afvoer. In ’t Natuurlijk Huus in Raalte hebben ze zelfs een afzuigkap waar niet eens een motor in zit. Geen enkel probleem.

Gratis energiescan
Woningeigenaren in Raalte kunnen en Olst-Wijhe kunnen een gratis energiescan aanvragen. Je vult een checklist in, waarna een energievakman langskomt en jouw situatie bekijkt. Je krijgt dan onafhankelijk advies over energiebesparing in jouw situatie, over verhoging van wooncomfort en hoe je eventueel zelf energie kunt opwekken.

Je kunt naar aanleiding van die eerste scan tegen betaling ook een gedetailleerder extra adviestraject ingaan. Je krijgt dan de garantie dat je die kosten terug gaat verdienen via een lagere energierekening.

Klik hier voor de checklist. Neem daarna contact op met het energieloket via:
energieloketsalland@gmail.com
06-82119122

Subsidie
Klik hier om te achterhalen hoe je subsidie