Energie

Energietip: Expert zegt dat kouder wassen kan, maar dan af en toe ook heel heet

“Ik heb altijd gehoord dat hoe kouder je wast, des te eerder raken de leidingen van de wasmachine verstopt met vetten”, reageert Jos Dijkman op een energietip op DuurzaaminSalland eens na te denken over kouder wassen. We hebben de vraag voorgelegd aan de experts van Expert. Hun advies: kouder

Dijkman: “Des te eerder raken de leidingen verstopt. Dus eerder een nieuwe wasmachine. Waar zit dan de besparing? Ik denk dat de wasmachine fabrikanten staan te juichen.”

Mehmet Aydemir van Expert Raalte geeft antwoord: Het klopt dat je vaak op lagere temperatuur prima dagelijkse wasgoed dat licht vervuild is, goed schoon kan wassen. De wasmachines van nu zijn zeer geschikt om op lage temperaturen goed wasresulaat te behalen. Echter zijn de wastijden hierdoor wel langer geworden. De andere keerzijde van het verhaal is dat bij overdosering (dat gebeurt vaak onbewust) in combinatie met wassen op lage temperaturen, er vaak problemen met bijvoorbeeld vetluis ontstaan. Dit is een veel voorkomend probleem en er kunnen vlekken ontstaan, net als onaangename geuren in je machine.

Dus op lage temperaturen wassen is goed voor het milieu maar niet altijd goed voor je wasmachine. Daarom is het verstandig om eens in de maand toch een kookprogramma te draaien (zonder wasgoed) om alle bacteriën te doden.

1 reactie

Klik hier om een reactie achter te laten

  • Eén keer per maand heet wassen is echt onnodig en in elk geval veel te vaak. Als ervaringsdeskundige durf ik te zeggen: het is helemaal niet nodig, wel waspoeder gebruiken (dus niet vloeibaar) en niet te veel poeder. Maar als je toch af en toe heet wil wassen beperk dat dan tot één keer per jaar. Een kookwas zorgt bovendien voor meer kalkaanslag.
    Ik was praktisch altijd op 30 of 40 graden. Mijn wasmachine is 24 jaar oud en heeft nog nooit een reparatie nodig gehad. En het is pas mijn tweede wasmachine, de eerst werd na 19 jaar vervangen.