Biodiversiteit Energie Gezondheid

Goed voornemen en energietip: duurzaam eten bespaart ook energie

We eten met zijn allen steeds duurzamer. Wat daar de energietip aan is? Bij productie van duurzaam voedsel komt veel minder energie te pas.

Duurzaam eten is eten dat duurzaam geproduceerd is. Denk aan biologische groenten en dieren die een beter leven gehad hebben. We kiezen er met z’n allen steeds meer voor. Volgens directeur Sjanny Beekveld van onderzoeksbureau IRI zien “we al jaren achter elkaar een groei van dubbele cijfers. En die zal voorlopig doorzetten.” Zo veel, dat er geen sprake meer is van een niche-markt.

Hoe bespaar je dan energie met duurzaam voedsel? Dat is vooral een kwestie van indirecte oorzaken en gevolgen. In het productieproces wordt misschien nog niet eens minder energie gebruik. Maar er worden ook geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. Daardoor hoef je achteraf geen extra energie te stoppen in bijvoorbeeld het gifvrij houden van ons drinkwater. De schaal van biologische landbouw is kleiner, wat wonen op het platteland gezonder maakt.

Biologisch eten is gezonder. Maar biologisch eten doet ook bewuster eten. Dat is nog eens een keer extra gezond. Gezonde mensen zijn minder ziek. En ziek zijn kost weer energie.

Duurzaam (en gezond) eten is dus geen manier om per direct de energiemeter in je eigen meterkast wat langzamer te laten lopen. Maar indirect scheelt het wel een hoop energie.

Gratis energiescan
Woningeigenaren in Raalte en Olst-Wijhe kunnen een gratis energiescan aanvragen. Je vult een checklist in, waarna een energievakman langskomt en jouw situatie bekijkt. Je krijgt dan onafhankelijk advies over energiebesparing in jouw situatie, over verhoging van wooncomfort en hoe je eventueel zelf energie kunt opwekken.

Je kunt naar aanleiding van die eerste scan tegen betaling ook een gedetailleerder extra adviestraject ingaan. Je krijgt dan de garantie dat je die kosten terug gaat verdienen via een lagere energierekening.

Klik hier voor de checklist. Neem daarna contact op met het energieloket via:
energieloketsalland@gmail.com
06-82119122

Telefonisch advies
Telefonisch consult kan ook. Klik hier om te lezen hoe dat werkt.

Subsidie
Huiseigenaren die energiebesparende maatregelen treffen kunnen een deel van de aanschafkosten terug krijgen.

Klik hier om te achterhalen of er nog meer subsidiemogelijkheden zijn

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten